Nieuws

Hogere koers aandelen verwacht

Europa blijft een probleem

maandag 3 juni 2013
Hogere koers aandelen verwacht

Nederlandse particuliere beleggers zijn sinds januari 2011 niet meer zo positief geweest. Dit is niet verwonderlijk. In mei stegen de koersen van aandelen wereldwijd, waardoor veel beleggers de waarde van hun investering zagen toenemen. Dit zorgt voor meer optimisme. Ook is er meer vertrouwen in de toekomst. Bijna de helft van de door ING geënquêteerde groep verwacht een verdere stijging van de Nederlandse beurs in de komende maanden. Is er dan alleen maar reden voor een hosannastemming? Niet helemaal, de moeizame bestrijding van de crisis in Europa blijft een valse noot.

Nederlandse aandelen (AEX) stegen in mei drie procent in waarde. Meer dan je als spaarder in een heel jaar ontvangt. De gemiddelde belegger heeft zijn geld echter niet alleen in aandelen zitten, maar ook in bijvoorbeeld vastgoedfondsen of beleggingen in metalen als goud. Sommige beleggers anticiperen zelfs op een daling van de koersen. Als dit niet gebeurt, maken zij verlies terwijl de koersen stijgen. Door de variatie aan beleggingen kan het gebeuren dat, ondanks een stijging van de aandelenkoersen, 'slechts' 47 procent van de particuliere beleggers een positief beleggingsresultaat hadden. Toch is dit meer dan de 33 procent in april.

Positiever over aandelen en eigen financiën
Niet alleen de gestegen aandelenkoersen zorgen voor meer vertrouwen. Ook over de eigen financiële situatie zijn beleggers iets positiever. Desondanks zien nog weinigen dit terug in de persoonlijke financiën. Slechts 14 procent meldt in mei een verbetering, tegen negen procent in april.

Wat betreft toekomstverwachting is de algemene verwachting van beleggers een AEX-stand van 374 over drie maanden. Fors hoger dan  de 353 die in april werd voorzien. Met de huidige stand zou dit een stijging betekenen van meer dan drie procent. Te merken valt dat beleggers door de stijgende koersen ook zelf een hogere stand opgeven als verwachting.

Europa blijft een probleem
Het optimisme onder belegger wordt getemperd door de crisis in Europa. Deze problemen zijn voor meer dan de helft van de beleggers een aanhoudend punt van zorg. Slechts tien procent maakt zich zorgen over mogelijk nieuwe economische problemen in de Verenigde Staten.

De zorgen over Europa zijn niet ongegrond. De grootste paniek is weliswaar over, maar dat betekent niet dat alle problemen opgelost zijn. Nog steeds zijn het straffe bezuinigingen die leiden tot zuinige consumenten, wat economische groei in de weg staat. Ook leven de verschillende landen op goede voet met elkaar zolang de individuele belangen niet te veel op het spel staan. Zodra een land echter het idee heeft benadeeld te worden, begint het gemor weer. Dit bleek onlangs weer eens toen er overeenstemming bereikt moest worden over de belastingwetten in Europa. 

ECB positief maar voorzichtig
Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) ziet lichtpuntjes. Kanttekening is wel dat de financiële toezichthouder de uitspraken met een paar forse slagen om de arm doet: "De situatie blijft uitdagend maar er zijn een paar tekenen van mogelijke stabilisatie". Een hoopvol signaal, maar nog niet de woorden van iemand die er zelf blind vertrouwen in heeft. Op zich hoeft dit voor beleggers geen probleem te zijn. De ECB laat ook doorschemeren extra maatregelen te treffen als dit noodzakelijk is om Europa er verder bovenop te helpen. Maatregelen die doorgaans (op korte termijn) in het voordeel uitpakken van beleggers.

Nederlandse particuliere beleggers laten het vertrouwen in de aandelenbeurs voor een groot deel afhangen van de situatie in Nederland. In de praktijk doet die er weinig toe. De AEX volgt de koers van grotere buitenlandse aandelenbeurzen. Zo steeg de Amerikaanse beurs onlangs tot recordhoogte. Verder zijn landen als China, Japan en Duitsland bepalend voor de richting.  Vooralsnog lijkt het verstandig de meerderheid te volgen in het positivisme. Met dezelfde slag om de arm als de ECB waar het gaat om Europa. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie