Nieuws

Financieren restschuld bij hypotheek toch mogelijk?

Bank nodigt huiseigenaren uit

vrijdag 7 juni 2013
Financieren restschuld bij hypotheek toch mogelijk?

Duizenden Nederlandse huizenbezitters die denken dat hun bank verhuizen niet toestaat vanwege een restschuld, kunnen misschien toch op zoek naar een andere woning. In veel gevallen zal de bank hun restschuld gewoon meefinancieren. Die conclusie trekt Dennis Noordervliet, directeur Hypotheken bij ING, op basis van zijn verkoopcijfers. Hij vermoedt dat mensen van wie het huis 'onder water' staat geen gesprek met hun hypotheekadviseur durven aan te gaan, omdat ze verwachten nul op het rekest te krijgen. Dat is een gemiste kans.

Noordervliet verzoekt mensen die een restschuld hebben maar toch willen verhuizen daarom om het toch te proberen. Hoewel financiering van een restschuld altijd mogelijk is geweest, is de oproep van ING toch gedurfd. De op één na grootste hypotheekverstrekker van Nederland is inmiddels blijkbaar gewend aan het economisch klimaat en beseft dat te veel terughoudendheid in niemands belang is. Ook ABN AMRO, nummer drie op de hypotheekmarkt, geeft aan zich minder rigide op te stellen tegenover klanten die de dupe zijn van de dalende huizenprijzen.

ING schat dat er ongeveer 20.000 huishoudens zijn die wel willen verhuizen, maar opzien tegen een restschuld. Van dat aantal zou ongeveer een kwart gewoon een nieuwe hypotheek kunnen sluiten. Wegwijs rekent dat een verkoop van een woning tot gemiddeld 3,3 vervolgverkopen leidt. Dat zou betekenen dat er jaarlijks 16.500 meer huizen verkocht kunnen worden. Substantieel als je bedenkt dat er momenteel op jaarbasis nog maar 100.000 huizen verkocht worden.

Waar moet je aan voldoen?
ING benadrukt dat ondanks de welwillendheid, ook zij zich aan de geldende hypotheekregels moet houden. Die regels zijn sinds 1 januari echter wel versoepeld. Vóór die tijd mocht de hoogte van de schuld ten opzichte van de waarde van het huis nooit meer dan 105 procent zijn. Tegenwoordig telt de restschuldfinanciering niet meer mee in dat percentage. Het zou goed kunnen dat die versoepeling nog niet bij alle woningeigenaren bekend is. Tot hoe hoog de verhouding schuld ten opzichte van waarde mag oplopen zegt ING niet. Bij ABN Amro kan men tot 115 procent gaan, maar wel alleen voor eigen klanten.

Wat zijn de risico's?
Als een restschuld wordt meegefinancierd in een nieuwe woning, dan is dat deel van de lening gewoon fiscaal aftrekbaar voor een periode van tien jaar. Nadeel is dat voor de restschuld geen hypotheekgarantie (NHG) mogelijk is. Dat betekent dat banken voor dat deel geen rentekorting zullen geven. De rente op deze lening zal daarom ongeveer een half procent hoger zijn dan hypotheken die onder NHG-voorwaarden zijn gesloten.

Opvallend genoeg wil de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, de Rabobank, niet meedenken met hun klanten. Hoewel de regels hen wel de ruimte bieden, blijven zij de oude 105 procent-norm aanhouden. Een woordvoerder van de bank zegt in de Telegraaf: "Wij zijn conservatief. Meestal past het volgens ons niet binnen de zorgplicht." Waarmee de bank bedoelt dat het financieren van een restschuld niet in het belang van hun klanten is. Onafhankelijke adviseurs kunnen klanten van de Rabobank bijpraten over hun mogelijkheden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie