Nieuws

Familiereizen vaak struikelblok bij annulering

Opa betaalt, maar wie zijn er verzekerd?

dinsdag 4 juni 2013
Familiereizen vaak struikelblok bij annulering

Voor grootouders is er vaak geen groter genoegen dan een weekje op vakantie met de hele familie. Niet zelden zijn het ook opa en oma die trakteren op een vakantiehuisje in de Ardennen of in eigen land. Hoe meer mensen er meegaan, des te groter wordt ook de kans op een onverwachte annulering. Dat degene die de reis geboekt en betaald heeft dan de hele reissom krijgt teruggestort van de verzekeraar, is echter geen uitgemaakte zaak. Een annuleringsverzekering betaalt soms maar een deel, of in het vervelendste geval zelfs helemaal niets. Weet dus waar je op moet letten bij het boeken van een groepsreis!

De belangrijkste reden waardoor er misverstanden ontstaan bij de vergoeding van een geannuleerde familiereis, is de vraag wie er verzekerd zijn. Het is namelijk niet per definitie de totale reissom die verzekerd is op een doorlopende annuleringsverzekering, maar alleen de reissom voor de personen die op de polis staan. Stel dat twee gezinnen, beide bestaande uit vijf personen, op reis gaan met opa en oma. De grootouders hebben alles betaald en opa wil de reis annuleren omdat hij zelf ziek is geworden. Hij krijgt dan slechts 2/12 deel van de annuleringskosten vergoed. Het resterende deel moet geclaimd worden op de annuleringsverzekering van de andere reisgenoten. De verzekeringspremie die de hoofdboeker betaalt, is gebaseerd op reizen voor maximaal twee personen.

Reisgenoot of slechts op bezoek?
Deze gang van zaken geldt alleen voor reizen waarbij alle reisgenoten apart op het boekingsbewijs van het reisbureau staan vermeld. In een ander geval, als bijvoorbeeld een vakantiehuis geboekt is voor twaalf personen en op het boekingsbewijs staat alleen de naam van de boeker, wordt wel het volledige bedrag uitgekeerd bij annulering (uiteraard tot het in de polis vermelde maximum). Het staat de hoofdboeker namelijk vrij zelf een groot vakantiehuis te huren en daar zijn familie uit te nodigen. Strikt genomen is de familie dan geen onderdeel meer van het reisgezelschap, dus hebben zij geen aparte annuleringsverzekering nodig.

Risico
Er treedt wel een risico op bij bovengenoemde uitzondering. Als de reden van annulering niet bij de betalende hoofdboeker ligt, maar bijvoorbeeld de ziekte is van een van de uitgenodigde gezinsleden, dan valt er helemaal niets te claimen. Omdat op het boekingsbewijs alleen de betalende partij staat, is de zieke persoon niet aantoonbaar een reisgenoot. De annuleringsverzekering zal in dat geval niets uitkeren. Het is dus niet altijd beter om een boekingsbewijs met maar één naam erop te hebben.

Zorg er daarom altijd voor dat bij een familiereis alle reisgenoten beschikken over een geldige annuleringsverzekering. Het is ook mogelijk om een aparte (kortlopende) annuleringsverzekering af te sluiten voor de hele reis en het hele gezelschap. Dat voorkomt vervelende problemen op momenten dat de teleurstelling toch al vaak de overhand heeft. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie