Nieuws

Einde aan daling hypotheekrente

Keerpunt op woningmarkt

donderdag 20 juni 2013
Einde aan daling hypotheekrente

Een lage hypotheekrente. Het afgelopen halfjaar hadden we hiermee te maken. Huizenkopers werden getrakteerd op de ene na de andere verlaging van de hypotheekrente. Maar dat is nu voorbij. De eerste verstrekkers verhogen hun hypotheekrente. Logisch, want de hypotheekrente is gebaseerd op de staatsrente. En die laatste is al met 0,5% gestegen. Nú kopen lijkt dan ook een goede keus: de woningprijzen zijn laag, de hypotheekrente is dat met 3,95% voor 10 jaar vast ook nog. Te lang wachten lijkt niet verstandig meer. 

De rente op staatsobligaties (staatsrente) zit in de lift.  Maar wat is het verband tussen de rente die de overheid betaalt bij het aangaan van een lening en de hypotheekrente die jij betaalt? En nog belangrijker, wat betekent dat voor jouw maandlasten?

Waarom gaat de hypotheekrente stijgen?
Wanneer een land geld leent, moet dat land rente betalen. Kapitaalmarktrente of staatrente noemen we dat. Hoe betrouwbaarder het land, hoe lager de rente. Juist deze rente daalde in december vorig jaar tot circa 1,5 procent. Een historisch dieptepunt! De hypotheekrente is op die rente gebaseerd. En dus ging ook de hypotheekrente omlaag. Minder ver dan de staatsrente, maar dat kwam dan weer omdat de banken extra wilden verdienen.
 
Invloed Europa en Amerika
Inmiddels is de rente op staatsleningen gestegen; in juni werd al even de 2% bereikt. Deze stijging wil overigens niet zeggen dat ons land plotseling niet betrouwbaar meer is. Het verschil is met name dat de rust bij andere Europese landen, zoals Spanje en Italië, langzaam terugkeert. Die landen worden dus betrouwbaarder. De staatsrente daalt daar juist terwijl deze in Nederland stijgt. 

Maar er zijn nog belangrijkere invloeden. Europa en de VS lenen vele miljarden beschikbaar aan banken, die tegen een lage rente kunnen lenen. Dit heeft betrekking op kortlopende leningen maar de invloed daarvan reikt verder. Toezichthouders als de Amerikaanse centrale bank (FED) en de Europese Centrale Bank (ECB) laten doorschemeren dat de ruime mogelijkheden voor banken binnen afzienbare tijd ingeperkt worden.  Een stijgende rente op staatleningen en dus ook op hypotheken, is het gevolg.

De gevolgen voor jouw maandlasten
De rente op een hypotheek met een rentevaste termijn van 10 jaar is in de afgelopen maanden gedaald tot de huidige 3,95%. De kans dat je in de nabije toekomst nog zo voordelig uit bent, is erg klein. Begin 2012, nog geen anderhalf jaar geleden, was de laagste hypotheekrente 4,60% (!). Wanneer de rente terugveert naar dit niveau, wat zeker niet ondenkbaar is, dan betaal voor een hypotheek van € 250.000 in de eerste tien jaar bijna € 15.700 méér aan bruto rente.

Wat is het optimale koopmoment?
Eerder schreven we al over het optimale moment om een woning te kopen, en de maandlasten van nu vergeleken met vóór de crisis. Zelfs als de huizenprijzen nog licht dalen, ben je met de huidige hypotheekrente verzekerd van zeer goed betaalbare woonlasten.

We kunnen nog niet voorzien in welk tempo en met welk percentage de hypoheekrente de komende tijd stijgt. Rabobank trapte recent af met een verhoging van de rente voor hypotheken met een termijn tot 13 jaar. Ook Conservatrix verhoogde de tarieven voor 10, 15 en 20 jaar vast. De laagste hypotheekrente van het moment, vind je op de hypotheekrentepagina.

Weten wat een mogelijke stijging van de hypotheekrente in jouw geval zou betekenen? Of meer informatie over een hypotheek met lage rente én goede voorwaarden? Vraag meer informatie op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie