Nieuws

Woonlasten nu lager dan in 2008, zelfs inclusief aflossing

Hypotheekrente steeds lager

vrijdag 3 mei 2013
Woonlasten nu lager dan in 2008, zelfs inclusief aflossing

Wie nu nog steeds besluit geen woning te kopen vanwege vermeende te hoge maandlasten, is een dief van zijn eigen portemonnee. Omdat de hypotheekrente de laatste maanden steeds verder is gezakt, net zoals dat gebeurde met de prijzen van koopwoningen, zijn de lasten voor een woning gekelderd. Een koper betaalt nu per maand, inclusief 100% aflossing, vrijwel net zoveel als een koper medio 2008 voor een hypotheek die niet zou worden afgelost.

Tussen 2008 en 2013 zijn de prijzen van koopwoningen gedaald van gemiddeld € 262.000,- naar gemiddeld € 211.000. De laagste hypotheekrente (tien jaar vast) voor een hypotheek met nationale hypotheekgarantie lag medio 2008 op 5,2 procent. Op dit moment biedt Delta Lloyd de laagste rente à 3,95%. De maandelijkse lasten voor een koophuis zouden daardoor anno 2013 heel veel lager moeten liggen dan in 2008. Dat is echter niet het geval, want sinds dit jaar heeft de overheid verplicht gesteld dat hypotheken over een periode van dertig jaar volledig moeten zijn afgelost.

Maandlasten nu zelfs lager
Veel kopers zien op tegen de extra lasten die de verplichte aflossing met zich meebrengt. Dat is echter onnodig want door de lagere koopprijzen en de gedaalde rente liggen de huidige netto maandlasten op hetzelfde niveau als in 2008. Voor een gemiddelde hypotheek met een volledige annuïtaire aflossing, zoals verordonneerd door het kabinet, moet een koper op dit moment € 741,- per maand neertellen. Medio 2008 lagen de netto lasten, exclusief aflossing (!) op € 724,- per maand.

De huidige gemiddelde kooplasten liggen daarmee, ondanks het feit dat de hypotheek volledig wordt afgelost, slechts € 17,- hoger dan in 2008. Reken we ook de inflatie mee, die sinds 2008 zo'n 12% heeft bedragen, dan zie je dat de maandlasten in verhouding fors zijn gedaald. Je bent in de tussentijd immers meer gaan verdienen, dus het deel van je inkomen dat je voor je maandlasten betaalt, is in verhouding lager.

Stuwmeer aan potentiële kopers
Of de woningprijzen nog veel verder zullen dalen, is de vraag. De afgelopen jaren hebben veel jonge mensen, vanwege de recessie, hun koopbeslissing uitgesteld. Als gevolg daarvan zijn in de laatste vijf jaar circa 300.000 huizen minder verkocht dan normaal. Duidelijk is dus dat er een fors stuwmeer aan potentiële kopers aanwezig is. Makelaarsland ziet de woningmarkt opkrabbelen en ook Wegwijs gaf aan dat komend jaar wel eens het optimale moment zou kunnen zijn om je woning te kopen.  

Banken worden wat soepeler
Sinds enkele maanden kunnen Nederlandse banken wat gemakkelijker aan geld komen, vooral omdat vanuit de Engelse banksector wat meer belangstelling is voor het overnemen van Nederlandse hypotheken. Ook heeft de ECB onlangs opnieuw de rente verlaagd waardoor banken nóg goedkoper kunnen lenen, hoewel deze leningen met name voor korte termijn zijn.

De afgelopen weken is de hypotheekrente flink gezakt. Hoeveel verder rente nog zal dalen, is niet geheel duidelijk. Wel zorgt de veranderde situatie op de kapitaalmarkt ervoor dat banken hun eisen bij het verstrekken van hypotheken wat kunnen versoepelen en er daardoor meer ruimte lijkt te komen voor het verstrekken van hypotheken aan starters.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie