Nieuws

Woningverkopen april (verwacht) fors in de min

Spannende maanden in aantocht

donderdag 16 mei 2013
Woningverkopen april (verwacht) fors in de min

In april gingen 6.554 woningen over in andere handen. Dat zijn maar liefst 26,6 procent minder verkopen dan een jaar eerder. Deze cijfers liggen in de lijn der verwachting. Deze cijfers tonen de verkopen die gedaan zijn in januari en in april passeerden bij de notaris. En waar er in december juist een plus was waar te nemen - kopers hadden de laatste kans om te profiteren van de aflossingsvrije hypotheek - zakte de cijfers in januari weer in. Maar hoe gaat het nu verder?


De korte opleving van de woningmarkt eind vorig jaar is met de huidige cijfers wel weggewerkt. De kopers die actief waren, hebben hun slag vorig jaar al geslagen en zijn nu niet meer te bekennen op het kopersfront.

Ook hypotheeksom omlaag
Niet alleen het aantal verkopen nam af. Ook daalde het gemiddelde hypotheekbedrag. In maart lag de gemiddelde hypotheeksom op € 254,425, hoger dan de € 240.513 in april. Kijken we een jaar terug dan is het verschil nog groter, op dit moment bedraagt de gemiddelde hypotheek bijna € 25.000 minder dan in april 2012. Het aantal gesloten hypotheken nam met 24,8 procent af ten opzichte van april vorig jaar.

Blok-hypotheek theoretisch verhaal
Eerder al constateerden we dat de door de overheid gelanceerde Blok-hypotheek een slecht idee is. Een visie die bij steeds meer banken navolging vindt. Met een Blok-hypotheek bouw je naast je eerste hypotheek een tweede hypotheek(schuld) op ter hoogte van 50% van je eerste (annuitaire) hypotheek. Alleen over het eerste deel ontvang je hypotheekrenteaftrek. De hypotheekvorm is niet alleen complex, als woningkoper ben je ook nog duurder uit.

Banken zien er dan ook weinig heil in. Recent gaven Aegon en Delta Lloyd aan de Blok-hypotheek niet te bieden. ING twijfelt en ook Rabobank is weinig enthousiast. Te ingewikkeld en niet in het belang van de klant, zo luidde het oordeel. Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst gaf aan het te betreuren maar is van mening dat banken zelf moeten beoordelen hoe ermee om te gaan. Kortom, het met veel bombarie geïntroduceerde plan is vooral een theoretisch verhaal dat al in de prullemand ligt en binnenkort wordt opgehaald door de vuilniswagen.

Nieuwe aanval op hypotheekrente
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra lanceerde vandaag een proefballon en stelde dat "er geen plek is voor hypotheekrenteaftrek in een nieuw belastingsysteem". Hij gaf aan dat een nieuw goed (liberaal) ingericht belastingsysteem de hypotheekrente overbodig zou maken. Een opmerkelijk standpunt vanuit de partij die nog niet lang geleden te vuur en te zwaard de hypotheekrenteaftrek verdedigde als stimulering voor eigenwoningbezit. Alhoewel het standpunt slechts naar voren komt in een kabinetsoverleg, geeft het aan dat de Blok-hypotheek geen einde maakt aan de onzekerheid rond de hypotheekrenteaftrek. En onzekerheid kan de woningmarkt juist níet gebruiken.  

De woningmarkt loopt ongeveer gelijk op met het weer, vrij somber met af en toe een kans op verbetering. Het kan echter pas daadwerkelijk opklaren wanneer kopers vertrouwen in hun eigen financiële toekomst hebben. Onderdeel van dit vertrouwen is het kunnen bouwen op de regelgeving van de overheid. Het zou beter zijn als de politiek zou roepen dat 'markt het zelf maar even op moet lossen' in plaats van een mogelijk nieuwe discussie te starten. Onzekerheid zaait twijfel.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie