Nieuws

Weer winst voor Nederland

Overheid toonbeeld van stabiliteit

maandag 6 mei 2013
Weer winst voor Nederland

Stel je gaat een lening aan bij de bank. De bank rekent daarvoor vervolgens geen rente. In plaats daarvan ontvang je zelfs geld toe. In de praktijk helaas een onwaarschijnlijke situatie. Toch is iets soortgelijks aan de hand wanneer de Nederlandse overheid geld leent. Investeerders hebben veel vertrouwen in de financiële stabiliteit van ons land. Zó veel, dat ze er zelfs geld voor over hebben om het een tijdje veilig in de staatskas op te bergen. Goed voor het land en uiteindelijk ook voordelig voor jou. Het geeft de overheid namelijk meer speelruimte om te investeren in de economie. Iets waar we allemaal van profiteren.

De staat leende in totaal 2,32 miljard euro. Een deel van dat geld wordt in juli terugbetaald, het resterende deel loopt tot september. De rente op beide leningen ligt met gemiddeld - 0,0285 nipt onder het nulpunt. Een te verwaarlozen voordeel zou je in eerste instantie denken. Toch geldt daarbij de wet van de grote getallen, op één miljard euro gaat het toch om € 285.000. Een mooie meevaller die ervoor zorgt dat rentelasten van de overheid afnemen en die het gemakkelijk maakt om geld te investeren in bijvoorbeeld de bouw van wegen of zorg.

Alternatieven te risicovol
Niet alleen de Nederlandse overheid krijgt geld bij wanneer ze leent. Ook de Duitse overheid is een toonbeeld van stabiliteit en in trek bij investeerders. Dat deze hun geld belangeloos beschikbaar stellen, komt niet omdat ze zo begaan zijn met onze overheid. Het is een teken dat alternatieven niet als voldoende veilig gezien worden. Geld uitlenen aan bedrijven, investeren in aandelen of uitlenen aan landen als Spanje brengt meer risico met zich mee. In normale economische omstandigheden zijn deze risico's te overzien, nu ligt dat anders. Want hoewel er van een crisisstemming geen sprake meer is op de financiële markt, zijn zowel beleggers als pensioenfondsen en banken toch voorzichtig bij het uitgeven van hun geld.

Verschil met andere landen
Een goede graadmeter voor het verschil in vertrouwen is de rente die overheden betalen wanneer ze geld voor een periode van 10 jaar lenen. In de laatste maanden is de rente die de Nederlandse overheid betaalt iets gestegen. Dit komt omdat de rust rond probleemlanden als Spanje en Portugal is toegenomen. Meer investeerders durven hun geld inmiddels weer aan die landen uit te lenen en laten Nederland daardoor links liggen. Toch hebben we niet te klagen. Nederland betaalt 1,59 procent voor een tienjarige rente, historisch gezien een bijzonder lage rente.

De Spanjaarden en Portugezen zijn met 4,02 en 5,51 procent beduidend duurder uit. Griekenland is helemaal slecht af met 9,80 procent. Duitsland is winnaar met slechts 1,24 procent. De lage rente op staatsleningen zijn ook van belang voor huizenkopers. Wanneer deze rente daalt, is het aannemelijk dat ook de hypotheekrente daalt.     

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie