Nieuws

Wéér extra bezuinigingen! Dit doe je er zelf aan.

Nog altijd volop kansen om te besparen.

donderdag 30 mei 2013
Wéér extra bezuinigingen! Dit doe je er zelf aan.

Het zijn de verhalen die we kennen uit Griekenland, Cyprus en Spanje. Straten vol protesterende mensen tegen weer een nieuwe ronde van bezuinigingen. Zonder resultaat. Europa's wil is wet. Wie niet mee wil doen, moet uit de Eurozone stappen. Dan wij. We missen het vurige mediterrane temperament om de straat op te gaan. Toch krijgt Europa's dwingende karakter ook ons in z'n greep. Van Europa moeten we stoppen met meer geld uit te geven dan dat we binnenkrijgen. Bezuinigen dus. Hoe moeten we hier mee omgaan? Welke mogelijkheden en kansen zijn er nog?

3% begrotingstekort is de norm. Ofwel: van alles dat onze Nederlandse overheid uitgeeft, moet 97% zelf verdiend worden. Belastingen dus. De andere 3% mag Nederland lenen. Al jaren leent Nederland meer dan 3%. En daar is Europa nu simpelweg 'klaar' mee. Dat Nederland gezien wordt als het nieuwe Griekenland gaat wat ver. Maar de commissaris van Europa, Oli Rehn, heeft er genoeg van dat Nederland steeds weer de grenzen opzoekt. Door al het getwijfel van Nederland zegt hij nu geïrriteerd: "In plaats van 3%, moeten jullie 2,8% bezuinigen!". Die 0,2% is zijn reactie op ons getreuzel en de overheid heeft dus nog minder mogelijkheden om te lenen.

Meer uitgeven dan dat er binnenkomt. Een probleem?
Een begrotingstekort, met welke grootte dan ook, zorgt ervoor dat de totale schuld van Nederland toeneemt. Meer schuld betekent dat we ook meer rente over die schuld moeten betalen. Wie kijkt naar zijn eigen huishouden weet dat je per maand niet meer mag uitgeven dan dat je binnenkrijgt. Eigenlijk werkt dat met de overheid net zo. De enige 'maar' is dat een land, in dit geval Nederland, weet dat op langere termijn de inkomsten toenemen (meer belastinginkomsten dus) en er daarmee de schuld weer terugbetaald kan worden.

Nu al meer uitgeven door een toekomstige salarisstijging?
Vergelijk het met lenen voor je studie. Tijdens je opleiding bestaat je inkomen vaak uit een simpel bijbaantje. Je studieschuld stijgt misschien wel tot € 20.000. Maar je weet dat je die schuld in de jaren erna, als je carrière maakt, terug kunt betalen. Normaalgesproken dan. Want nu, met de huidige werkloosheid, duurt dat veel langer. Veel studenten hadden graag nu al willen aflossen. Maar met het salaris van een simpel baantje of, erger nog, een bijstandsuitkering gaat dat simpelweg niet. Maar je moet wel rente betalen over die schuld.

"Niet leunen op de toekomst"
Dat, in een notendop, is volgens Europa het gevaar van de Nederlandse overheid. Steeds maar blijven lenen en niet concreet voor ogen hebben wanneer je de extra schuld kunt aflossen. Dat leidt tot politieke spanningen. Europa die enerzijds zegt: het is wel genoeg zo en bijvoorbeeld de Socialistische Partij (SP) die roep dat we juist extra moeten uitgeven om onze economie vlot te trekken.

Wat betekent dat voor jou persoonlijk?
Rutte en Dijsselbloem vinden het allerminst leuk. Maar ze kunnen niet anders dan het mes in hun uitgaven zetten. Het heilige huisje van de hypotheekrenteaftrek is al lang niet heilig meer. Oli Rehn suggereert dat wij sneller onze hypotheek moeten aflossen en dat de overheid de hypotheekrenteaftrek moet terugschroeven. Hoe dan ook stijgt jouw maandlast als woningbezitter.

Kijk naar je eigen uitgaven!
Als Nederland extra moet bezuinigen, dan ga jij dat als consument dat uiteindelijk merken in je portemonnee. De overheid zegt dus indirect: ook jij zal kritisch moeten kijken naar je eigen uitgaven. Kijk waar het goedkoper kan. Dat betekent niet direct dat je alle leuke dingen moeten schrappen. Wie slim is legt zijn eigen financiële situatie eerst voor aan een financiële huisarts.

Nog altijd volop kansen om te besparen

  • De hypotheekrente is nu heel erg laag. Dat biedt kansen om te besparen.
  • Het gros van de mensen heeft nog steeds zijn overlijdensrisicoverzekering niet overgesloten terwijl de premie daarvan de laatste jaren met 60% is gedaald.
  • Al jarenlang vindt er een concurrentiestrijd plaats tussen autoverzekeraars waarbij de dekking niet ver uiteen ligt. Premies vergelijken, levert geld op.
  • Nederlanders hebben hun spaargeld staan op een spaarrekening bij een 'normale' bank. Maar de spaarrente levert nu bijna niks op. Sparen bij een kleinere bank of een andere vorm van vermogensbeheer, biedt kansen.
  • Veel mensen vullen hun pensioen aan bij verzekeraar die 'ouderwets' hoge kosten in rekening brengt, terwijl er betere alternatieven zijn op dit moment.

Altijd een besparing mogelijk 
Een financiële huisarts kijkt niet naar één aspect van je financiën maar rekent je gehele financiële huishouding samen met je door. In eigenlijk alle de gevallen blijkt dat er een besparing mogelijk is die de consument zelf nog niet had voorzien. Waar er onzekerheid ontstaat, is het simpelweg prettig dat er iemand met financiële vak- en productkennis overkoepelend meekijkt en meedenkt.

Wie meer informatie wil ontvangen over de mogelijkheden van financiële huisarts, laat een reactie via de onderstaande informatiekaart. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie