Nieuws

Vakantiegeld verleden tijd

Consumentenvertrouwen iets gestegen

woensdag 22 mei 2013
Vakantiegeld verleden tijd

De term 'vakantiegeld' lijkt langzamerhand de lading niet meer te dekken. Nog niet de helft van de ontvangers geeft dit bedrag daadwerkelijk uit aan een mooie reis. Liever sluizen we het geld rechtstreeks door naar de spaarrekening (38%) of lossen we eventuele schulden af (13%). Daarnaast is een deel van het geld vaak al gereserveerd voor een grotere uitgave of simpelweg de vaste lasten. En dat is niet gek, want één op de zeven Nederlanders geeft aan het vakantiegeld  nodig te hebben om rond te kunnen komen. Toch is er ook goed nieuws.

Vakantiegeld is van origine bedoeld om, de naam zegt het al, de kosten voor je vakantie te dekken. Maar waar vorig jaar nog 55% van de ontvangers met dit bedrag een vakantie boekte, is dat inmiddels nog maar 47%, zo blijkt uit onderzoek van Q&A Research. Het aantal spaarders daarentegen is flink gestegen: van 29% naar 38%. Dat we nog steeds voorzichtig met ons geld omgaan mag duidelijk zijn.

Zorgkosten grootste oorzaak geldproblemen
Op dit moment heeft één op de zeven Nederlandse huishoudens betaalproblemen. In de meeste gevallen gaat het om een relatief beperkte betaalachterstand, een kleine groep van ongeveer 3% heeft met echt flinke geldproblemen te maken. 

Met stip bovenaan het rijtje slechtstbetaalde rekeningen staat openstaande premie voor de zorgverzekering. Ruim een derde van de laatbetalers laat het zelfs tot aanmaningen komen, zo blijkt uit onderzoek van creditmanagementorganisatie GGN. Op de tweede plek staan andere zorgrekeningen (bijvoorbeeld kosten voor behandeling die niet vergoed worden of binnen het eigen risico vallen), op de voet gevolgd door niet-voldane abonnementen en contributies.

Tijd voor bezuiniging?
Wie niet rondkomt moet bezuinigen. Een logische gedachte, maar wat kort door de bocht. Zo'n 70% van de Nederlandse huishoudens heeft het afgelopen jaar bezuinigd, waarbij de helft bovendien aangeeft niet nóg meer te kunnen bezuinigen. En dat geldt niet alleen voor de lagere inkomens: zo'n 60% van de bovenmodale inkomens (meer dan € 32.000 per jaar) gaat momenteel bewust om met inkomsten en uitgaven.

Consumentenvertrouwen neemt langzaam toe
Dat we ons vakantiegeld liever apart zetten dan uitgeven, is een gevolg van het lage consumentenvertrouwen. Hebben we weinig vertrouwen in de toekomst, zoals nu, dan komt onze voorzichtige aard naar boven en stellen we grote aankopen liever uit.  De afgelopen jaren is het consumentenvertrouwen ongekend laag geweest. Het is al bijna zes jaar geleden (september 2007) dat de optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht hielden.

Daar lijkt nu wat verandering in te komen: voor de derde maand op rij zien we de toekomst wat minder somber in, aldus het CBS. Het zal nog even duren voor we de toekomst weer met vol vertrouwen tegemoet kijken, wel lijkt het erop dat we langzaam weer de goede kant opgaan.

Die gedachte wordt onderstreept door de ontwikkelingen in de Verenigde Staten: vorige maand scoorde het Amerikaanse consumentenvertrouwen flink hoger dan verwacht. Redenen hiervoor zijn de lagere brandstofprijzen, goede beursresultaten en herstel op de huizenmarkt. Hoewel ook de Amerikanen nog somber tegenover de toekomst staan, is er wel duidelijk een stijgende lijn te zien. Vergelijken we de Amerikaanse statistieken met die van Nederland, dan lijkt het erop dat verdere toename ook in Nederland niet lang meer op zich zal laten wachten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie