Nieuws

Sparen, waarom zou je nog?

Spaarrente nog maar bij één bank boven de twee procent

woensdag 29 mei 2013
Sparen, waarom zou je nog?

Voor een grote bank biedt SNS een relatief hoge spaarrente. Toch doet ook SNS mee aan de trend en verlaagt de rente. Spaarders ontvangen er een rente van 1,9 procent, 0,10 procent lager dan voorheen. Ook Reaal, BLG en ASR bank voeren een renteverlaging door. Deze banken zijn allen onderdeel van de SNS-groep. Een klein lichtpuntje voor spaarders komt uit België. Bij onze zuiderburen ontvang je sowieso een licht hogere rente, al zit het spaarsysteem anders in elkaar. In eigen land is het van oorsprong Belgische Argenta de enige bank die nog een spaarrente boven de twee procent (2,05%) verstrekt.

Bij Leaseplan Bank is de spaarrente 1,94 procent. Volgende op de lijst zijn SNS, WestlandUtrecht Bank, NIBC Direct, MoneYou en Anadolubank. Deze banken verstrekken 1,9 procent per jaar en vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, waardoor € 100.000 per spaarder per bank gegarandeerd is. Bij Argenta gelden dezelfde voorwaarden, al moet je als spaarder bij Belgische toezichthouders aankloppen bij een eventueel faillissement van de bank.

Hogere rente in België
In België ligt de maximaal haalbare spaarrente met 2,35 procent hoger. In plaats van een rekening met een standaard rente bieden Belgische banken echter een basisrente met een bonus voor spaarsaldo dat ten minste twaalf maanden op de rekening staat. Zo biedt het Nederlandse NIBC trouwe Belgische spaarders in totaal 2,25 procent per jaar. Hoger dan de rente op een reguliere NIBC-spaarrekening in Nederland. De basisrente bedraagt echter slechts 0,75%. Laat je het geld dus niet een jaar staan, levert je spaargeld weinig op. Ook banken als Rabobank en ING bieden over de grens een hogere rente aan trouwe spaarders.

Een woordvoerder van NIBC geeft aan dat het spaarsysteem onder andere verschilt vanwege andere regelgeving en de voorkeur van spaarders. Voor wie de Belgische regeling aantrekkelijk vindt is overstappen lastig. NIBC accepteert bijvoorbeeld alleen aanmeldingen wanneer de spaarder in het land zelf staat ingeschreven. 

Als spaarder ga je er zo'n 0,55 procent op achteruit
Als eerder gaven we aan dat je er als spaarder op achteruit gaat met de huidige rentestanden. Prijzen van producten en diensten worden namelijk iedere maand duurder. Deze toename valt niet te compenseren door te sparen. Zo bedraagt de inflatie in Nederland circa 2,6 procent,  0,55 procent hoger dan de hoogste mogelijke spaarrente. Niet alleen in Nederland is dit het geval, spaarders uit 23 landen kampen met het probleem. Naar schatting verliezen spaarders hierdoor wereldwijd € 100 miljard per jaar. Bij deze berekening is de 1,2 procent belasting over spaartegoeden boven de € 21.139 nog niet eens meegenomen.

Voor spaarders wordt het steeds aantrekkelijker om alternatieven te overwegen. Beleggen in onder andere aandelen levert weliswaar een hoger risico op. Daar tegenover staat dat je er nu ook op achteruit gaat. Ook sparen is hiermee niet vrij van risico. Nog een alternatief is alsnog het eerdere advies van minister Rutte opvolgen. Die pleit voor het uitgeven van spaargeld. Je zou er bijna gehoor aan geven in deze magere spaartijden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie