Nieuws

Spaarrente toch weer verder omlaag

Hoogste spaarrente nog net boven de twee procent

dinsdag 14 mei 2013
Spaarrente toch weer verder omlaag

Even leek de spaarrente te stabiliseren. De neerwaartse spiraal is echter weer voortgezet. Onder andere de recente verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB) is hier de oorzaak van. Nog steeds is een rente van meer dan twee procent rente per jaar mogelijk, al is de vraag voor hoe lang. Zeker bij de grotere banken is schraalhans keukenmeester. Bijvoorbeeld Rabobank verlaagde deze week de rente en biedt een basisrente van slechts 1,4 procent. Aangezien producten en diensten duurder worden ga je er met een dergelijke rente op achteruit. Zeker wanneer daar nog belasting over je spaargeld bovenop komt. Reden te meer om geen genoegen te nemen met de laatste spaarrente.

Naast Rabobank verlaagde onder andere ook GarantiBank, Credit Europe Bank en Knab hun spaarrente. Tot de grootste dalers behoren FBTO en Yapi Kredi Bank, met een verlaging van 0,4 procent. Verhogingen waren in de afgelopen weken helaas niet aan de orde. 

Verlaging rente ECB
De grootste oorzaak van de druk op de spaarrente is de renteverlaging van de Europese Centrale Bank. Deze toezichthouder heeft de rente verlaagd naar 0,50 procent. Commerciële banken kunnen tegen deze lage rente geld lenen bij de ECB. Ze zijn hiermee goedkoop uit en hebben dus minder over voor jouw spaargeld. De ECB doet dit niet om het leven van spaarders nog wat zuurder te maken. Het is de bedoeling dat ook de rente op leningen daalt. Wanneer er meer geleend en daarmee uitgegeven wordt, zorgt dit voor groei van de economie. Daarnaast hoopt de ECB dat mensen sneller geld uitgeven wanneer sparen toch weinig zin heeft. Met een inflatie van circa 2,6 procent en 1,2 procent belasting over het spaarsaldo boven de € 21.139 brokkelt het spaarsaldo langzamerhand af.

Toch sparen ondanks lage rente
Steeds minder Nederlanders gebruiken vakantiegeld waar het eigenlijk voor bedoeld is. In plaats van bekostiging van een mooie reis, wordt het bijgeschreven op de spaarrekening. Deze voorzichtige houding is karakteristiek voor de Nederlandse consument. Een lagere rente heeft niet direct meer bestedingen tot gevolg. Want het kopen van die nieuwe auto of de verbouwing van de woning wordt toch uitgesteld wanneer het vertrouwen in de eigen financiële toekomst te laag is. 

De hoogste actuele spaarrente

Argenta 2,05%
ICBC 2,05%
Knab 2,00%
SNS Bank 2,00%
ASN Bank 2,00%
Lloyds Bank 2,00%

 
Voor het openen van een rekening is het verstandig na te gaan of er specifieke voorwaarden gelden. Zo zijn Argenta en ICBC niet aangesloten bij het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dat levert niet direct problemen op, het spaargeld is in dat geval nog steeds gegarandeerd tot € 100.000 per spaarder per bank. Wel moet je naar België of Luxemburg bij een faillissement. Bij Knab bank moet je als spaarder verplicht een betaalpakket afnemen, waarvan de kosten maandelijks € 15 bedragen.     

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie