Nieuws

Regen op vakantie? Dan geld terug!

Let it rain!

vrijdag 24 mei 2013
Regen op vakantie? Dan geld terug!

Na een lange, koude winter en een uitzonderlijk sombere lente zijn we nu meer dan ooit toe aan een zonnige zomer. Des te vervelender als de weersomstandigheden ook op plaats van bestemming te wensen over laten. De beste remedie: kies voor een zonzekere bestemming, óf sluit een weerverzekering af. Hoe werkt dat?

Van oudsher zijn de Nederlandse reisbureaus en touroperators blij met een slechte Hollandse zomer: de lastminute vakanties naar de zon verkopen dan stukken beter. Zo meldden reisorganisaties Sunweb en D-reizen vorig jaar na enkele matige zomerweken boekingstoenames van respectievelijk 40 en 15 procent.

Geld vangen bij regen?
Toch is er een alternatief voor een lastminute naar de zon: de weerverzekering. Voor organisatoren van evenementen en bedrijven in de agrarische sector is het de normaalste zaak van de wereld, maar onder de Nederlandse vakantiegangers geniet de weerverzekering nog weinig bekendheid.

Niet goed, geld terug
Je vindt de weerverzekering onder andere terug bij Roompot vakantieparken. De voorwaarden liegen er niet om. Valt er:
A) tijdens je verblijf van minimaal 3 en maximaal 21 nachten …
B) Gedurende twee dagen …
C) Tussen 10.00 en 18.00 uur …
D) Ten minste vier uur lang regen?

In dat geval kun je aanspraak maken op de Weer- en Annuleerverzekering. Een samenwerking die Roompot is aangegaan met Interpolis. Laat je de vakantie doorgaan, dan ontvang je 50% van de accomodatiekosten voor de rest van het verblijf retour. Ga je terug naar huis, dan krijg je 100% van de accomodatiekosten voor de resterende verblijfsperiode terug. De kosten voor deze verzekering bedragen 8% van de totale reissom, met een minimum van € 12,50.

Voor € 160 maximaal 2 dagen regen
In de praktijk komt dat op het volgende neer: zit je drie weken in een luxe bungalowtent in het vakantiepark Fuusse Kaul te Luxemburg, dan kost je dat met vier personen grofweg € 2.000. Boek je daarbij de weerverzekering, dan betaal je € 160 extra. Heb je twee verregende dagen, dan krijg je je 50% korting op de rest van je verblijf óf ga je naar huis en krijg je de kosten voor het verdere verblijf volledig terug.

Zinvol of niet?
Hoewel niet standaard, lijkt de verzekering niet eens een heel gek idee. In het slechtste geval, is het prachtig weer en moet je die kostenpost van € 160 voor lief nemen. Maar het alternatief, twee weken lang ganzenbordend in een huisje, omdat het buiten met bakken naar beneden komt, is ook geen prettig idee.

De weerverzekering is een zogenaamde niche-verzekering. Geen standaard dus. Veel partijen die de verzekering aanboden (waaronder verschillende vakantieparken, campings en ook luchtvaartmaatschappij Lufthansa) stopten er snel weer mee. Teveel gedoe en lastige voorwaarden. Want wanneer is regen, regen? Bij miezer, bij hele vochtige lucht, bij een stortbui? Maar ervan uitgaande dat die formulering niet te strikt is,  lijkt de voorwaarde van twee keer vier uur regen niet uitzonderlijk. Zeker in Nederland niet. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie