Nieuws

Rabobank 'wil' meer concurrentie op hypotheekmarkt

Hypoheekrente kan nog lager

maandag 27 mei 2013
Rabobank 'wil' meer concurrentie op hypotheekmarkt

Meerdere hypotheekaanbieders verlaagden de afgelopen weken hun hypotheekrente-tarieven. Daarmee wilden ze een graantje meepikken van de mogelijkheden die hypotheken bieden qua inkomen. Maar échte concurrentie op de hypotheekmarkt is er nog niet. Marktleider Rabobank geeft zelfs aan tevreden te zijn met haar marktaandeel. De bank 'hoeft' niet zo nodig meer te groeien. En dat is niet in het voordeel van jou als consument.

Het afwachten van buitenlandse banken zorgt ervoor dat de Nederlandse banken niet heel sterk hoeven te concurreren. De Bank of Scotland is actief in ons land maar biedt weinig aantrekkelijke rentes. Van voormalig zwaargewicht BNP Paribas is al sinds 2012 niets meer vernomen. Destijds een van de snelst groeiende hypotheekverstrekkers besloot Nederland te verlaten. Weinig buitenlanders durven naar Nederland te komen.

Argenta witte raaf
Argenta is de enige buitenlandse (Belgische) aanbieder die het 'goed doet' in Nederland. Bij een rentevast termijn van 10 jaar biedt de bank een hypotheekrente van 3,95 procent, de laagste in de markt. Ter vergelijk, Bank of Scotland vraagt 4,85 procent en heeft slechts aanbieder BLG nog boven zich met 5,05 procent. Wie de rente 20 jaar vastzet is het best af bij het oer-Hollandse Conservatrix. De oorsprong Rotterdamse hypotheekbank rekent voor deze termijnen hypotheektarieven van 4,40 en 4,75.

Rabobank wil meer concurrentie
Je kunt buitenlandse banken natuurlijk niet verplichten om in Nederland hypotheken aan te bieden. De banken blijven weg door strikte regelgeving, door moeilijk in te schatten risico's of de angst van groeiende wanbetaling. Ook is de vraag in Nederland niet zo groot als enkele jaren geleden. Er worden immers minder woningen verkocht. Tot slot kan de vraag in het eigen land voldoende zijn en is er dus helemaal geen reden om over de grenzen heen te gaan.

Imago Rabobank loopt deuk op
Rabobank, lang de meest stabiele bank van het land, heeft de afgelopen tijd verder wat moeite om het imago van smetteloze bank in stand te houden. Er hangt de bank een boete van honderden miljoenen euro's boven het hoofd omdat de bank gesjoemeld zou hebben met de zogenaamde Libor-rente. Dit rentetarief is belangrijk voor de tarieven die banken aan elkaar lenen bij het aangaan van leningen. De  bankensector neemt het schandaal zwaar op en Rabobank is niet langer het braafste jongetje van de klas.

Het vergelijken van de hypotheekrente bij verschillende aanbieders was al belangrijk en wordt nog belangrijker door het statement van de Rabobank. De laagste actuele hypotheekrentes voor diverse rentetermijnen staan op de rentepagina.  Wil je meer weten over de hypotheek die past bij jouw situatie, laat dit dan weten via de onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie