Nieuws

Ook Aegon verlaagt hypotheekrente en biedt scherpste tarief

Hypotheekrente van 15, 20 en 30 jaar vast daalt fors

vrijdag 31 mei 2013
Ook Aegon verlaagt hypotheekrente en biedt scherpste tarief

In de afgelopen twee weken verlaagden onder andere Florius, Hypotrust, ASR, en ABN Amro de hypotheekrente. De stroom van renteverlagingen is goed nieuws voor jou als woningkoper, want je maandlasten dalen er flink door. Ook Aegon is terug van weggeweest in de strijd om de laagste hypotheekrente. De hypotheekaanbieder biedt na een recente verlaging het scherpste tarief voor hypotheken met een rentevaste termijn van zowel  15 als 20 en 30 jaar vast. Het voordeel komt bij een gemiddelde hypotheek neer op € 857 per jaar.

Wie begin dit jaar een Aegon-hypotheek met een rentetermijn van 30 jaar sloot, kreeg een hypotheekrente van 5,45 procent aangeboden. Voor dezelfde termijn rekent de bank nu 4,65 procent. Met de recente verlaging is het deze keer geen prijsvechter als Conservatrix die de hypotheektarieven verlaagt. Bij een grote partij als Aegon is het wachten tot de overige hypotheekbanken volgen.

Maandelijkse rentelasten omlaag
De gedaalde hypotheekrente biedt kansen. Wanneer je via Aegon een annuïtaire hypotheek sluit à € 250.000, kost je dat in het eerste jaar netto grofweg € 940 per maand. Hierbij gaan we uit van volledige aflossing en een rente die 30 jaar vaststaat. Had je diezelfde hypotheek begin dit jaar gesloten, dan waren de netto maandlasten in het eerste jaar ongeveer € 989, ruim vijftig euro hoger. Over de gehele looptijd loopt het verschil in nettolasten in totaal op tot maar liefst € 25.734.  Zo resulteert een ogenschijnlijk klein verschil in hypotheekrente (-0,8 procent) over 30 jaar in een enorm bedrag.

Gemiddelde hypotheekrente daalt
In de onderstaande grafiek is goed te zien dat de hypotheekrente in een dalende trend zit. Eind vorig jaar lag de tien jaar vaste rentetermijn nog op gemiddeld 4,70 procent. In de loop van het jaar daalde dit gemiddelde stapsgewijs naar het huidige niveau van 4,25 procent. De laagste 10 jaar vaste rente op dit moment is 3,95 procent.

Verloop hypotheekrente in Nederland
Grafiek artikel

Oorzaken van de daling zijn onder andere  de toegenomen rust op de financiële markten. Banken kunnen nu gemakkelijker zelf aan geld komen. De gedaalde vraag naar woningverkopen heeft daarnaast minder hypotheekaanvragen tot gevolg, waardoor hypotheekaanbieders meer moeten concurreren om toch hypotheekklanten binnen te krijgen.

Langere rentevaste termijn aantrekkelijker
Door de historisch lage rentestanden wordt het aantrekkelijk om een langere rentevaste termijn te overwegen. Zo betaalde je eind vorig jaar nog gemiddeld 4,70 procent voor een tien jaar vaste termijn, inmiddels ligt de dertig jaar vaste rentetermijn op 4,65 procent. Kies je nu voor de dertig jaar vaste termijn, dan kies je niet voor de goedkoopste optie (de tien jaar vaste termijn is immers óók flink gedaald), maar je bent dan wél langer verzekerd van een betaalbare hypotheek. Het is dan ook goed denkbaar dat je op de lange termijn met een vaste renteperiode van vijftien, twintig of dertig jaar fors goedkoper uit bent dan met 'losse termijnen' van tien jaar per keer.  

In de afgelopen weken is de hypotheekrente voor alle rentevaste termijnen gedaald. In combinatie met een stabiliserende woningmarkt is het voor kopers een goed moment om nu toe te slaan. De actuele hypotheekrente  houden we bij op de hypotheekrentepagina. Wil je meer weten over de beste hypotheek in een specifieke situatie en bijbehorende rentetarieven, kan je dit aangeven via het onderstaande formulier. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie