Nieuws

Onderhandel gemiddeld € 27.000 op een koophuis

Al twee jaar te koop? Dan koopprijs 20% onder vraagprijs

vrijdag 17 mei 2013
Onderhandel gemiddeld € 27.000 op een koophuis

Bieden op een huis of onderhandelen over een woning. Het is iets dat je maar een paar keer in je leven doet. Maar anders dan op de vrijmarkt, gaat dit 'spelletje' over tienduizenden euro's. En dan wil je geen blunder maken. Eén van de belangrijkste onderdelen bij het bieden of onderhandelen is weten wat een reëel percentage is.  Zet je verkeerd in, kost je dat veel geld.  

12%. Dat is het gemiddelde verschil tussen de vraagprijs en koopprijs in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Calcasa. We moeten hierbij vermelden dat dit niet alleen komt door een goede onderhandeling. Een verkoper kan namelijk zelf ook tussentijds de vraagprijs verlagen.

Hard onderhandelen op vrijstaande woning
Ben je geïnteresseerd in een vrijstaande woning, ga dan voor maximaal resultaat. Het verschil tussen vraagprijs en koopprijs is in dat geval maar liefst 17%. Daarna komen de twee-onder-één-kappers met 13%. Appartementbezitters houden, met 11%, het meest vast aan hun vraagprijs. Naar appartementen is blijvend het meeste vraag. De kopers zijn veelal starters en die hoeven zelf geen woning te verkopen. Willen ze een woning kopen, dan kunnen en doen ze dat meestal ook.

Lang te koop, fors minder waard
Zoek bij het onderhandelen op het huis uit hoe lang de woning te koop staat. Is de woning net op de markt, dan kom je in eerste zes maanden qua onderhandeling niet verder dan gemiddeld 7%. Daarna kun je daar elk halfjaar ongeveer 3,5% bij optellen. Staat een woning meer dan twee jaar te koop, dan ligt de verkoopprijs ongeveer 20% onder de oorspronkelijke vraagprijs. Een woning die bij aanvang te koop staat voor € 225.000 koop je in dat geval voor € 180.000.

Zelf doen of uitbesteden
Het kan raadzaam zijn de onderhandeling op een woning uit handen te geven aan een aankoopmakelaar. De kosten hiervoor bedragen € 1.000 á € 2.000. Je kunt ook afspreken dat de aankoopmakelaar geen vast bedrag maar een percentage van het verschil tussen vraagprijs en koopsom krijgt. Hierdoor is de aankoopmakelaar altijd gebaat bij een zo goed mogelijk resultaat.

Meer informatie over de mogelijkheden van een aankoopmakelaar, kun je aanvragen via onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie