Moeite met het maken van financiële beslissingen?
Waarom we steeds maar geen knoop doorhakken

Je hebt een pensioentekort maar geen zin om in je financiën te duiken. Je vermoedt dat je tot de groep woekerpolisbezitters behoort. Toch doe je niks. Je vermoedt dat ergens binnenkort de vaste rentetermijn van je hypotheek afloopt. Daar moet je "inderdaad nog een keer naar kijken". Waarom gaan we zo slordig om met onze eigen financiën? Waarom hakken we knopen niet door? Waarom nemen we risico's met enorme gevolgen voor onze maandlasten?
Vraag je een willekeurig persoon om zijn of haar mening over verzekeraars, banken of hypotheekadviseurs, dan is die mening meestal niet positief. Gebrek aan vertrouwen wordt dan genoemd. Vraag je diezelfde mensen over hun pensioeninkomen, de hoogte van hun hypotheekrente of het einde van hun rentevaste termijn, dan krijg je een vragende blik als antwoord. Ook de manier waarop een hypotheek wordt afgelost of pensioengeld wordt belegd of juist gespaard, is vaak onbekend.
Waarom aarzelen we toch zo?
We twijfelen, we aarzelen. Waarom? Met name omdat we van nature angstig zijn voor een verkeerde beslissing. Angst die wordt gevoed door onwetendheid. Om meer te weten te komen, kunnen we veel lezen op internet of vrienden en kennissen raadplegen. Maar internet biedt allerlei informatie over álle mogelijke opties en zegt niet hoe jouw specifieke situatie in elkaar steekt. En vrienden en kennissen weten vaak wel iets maar zeker niet alles. Beide opties bieden onvoldoende houvast voor het nemen van belangrijke financiële beslissingen.
Financieel adviseur: een karige oplossing?
De financieel professional kan alles aan je uitleggen en kan jouw vragen beantwoorden. Als het goed is met een paar simpele berekeningen op een kladje, gewoon in Jip-en-Janneketaal dus. Maar die financieel adviseur: had die niet ook die woekerpolis geadviseerd? Ja en nee. Ja, een aantal adviseurs heeft dat inderdaad gedaan. Soms uit winstbejag, soms omdat zelfs bij adviseurs de complexe kostenconstructie van de woekerpolis niet altijd duidelijk was en soms omdat de verzekeraar geen goed beleggingsalternatief bood.
Na het ontstaan van het begrip 'woekerpolis' ontstond ook de eis dat financieel adviseurs niet meer door de verzekeraar maar door jou als klant betaald moest worden. Ook moesten ze hun verdiensten inzichtelijk maken. Tot slot moest ook de verzekeraar zijn producten veel duidelijker maken. Die positieve ontwikkelingen maken een adviseur anno 2013 daarom tot een onafhankelijke partij.
8 praktische tips
Ook het besluit om over te gaan tot een adviesgesprek, is een drempel. En als je het gesprek ingaat, hak je in veel gevallen geen knoop door. Je "kijkt nog even". Daarom hierbij 8 praktische tips voor het maken van financiële beslissingen.
- Inventariseer de aandachtspunten
Bedenk goed op welk terrein jouw eigen financiën extra aandacht verdienen. Gebruik hiervoor de rubrieken van wegwijs.nl en stel jezelf bij elk punt de vraag: hoe sta ik ervoor? Weet je het niet precies, dan is dat dus een aandachtspunt.
- Bedenk de gevolgen van niets doen
Maak een kort intuïtief lijstje van wat er gebeurt als je niks doet. Als het goed is, zet dit je aan het denken en aan het handelen.
- Stel een deadline
Wanneer uiterlijk hak je een knoop door? Vlak vòòr een vakantie is bijvoorbeeld een goed moment. Zijn je financiën op orde, dan ga je opgelucht op vakantie. Niet-opgelucht op vakantie gaan, wil je uiteraard niet. Een ontspannen vakantie is dus een goeie stok achter de deur.
- Zoek informatie (optioneel)
Vooral als je de mening van professionals (zie volgende punt) kritisch wilt kunnen beoordelen, is het belangrijk om zelf zoveel mogelijk informatie te vergaren (en ook daadwerkelijk te lezen) over de onderwerpen die je wilt bespreken. Uiteindelijk is dit voor de professional ook prettiger. Als jij de basis al kent, kan hij meer voorwaarden en details aan je uitleggen. Heb je jezelf minder goed voorbereid, dan zal de professional zich ook iets meer tot de grote lijnen beperken.
- Vertrouw op de mening van financiële professionals
Weinig toelichting nodig. Ga niet gelijk in de aanval als de professional zijn tarief aan je presenteert. Een goede professional rekent ook uit welke besparing zijn advies je oplevert. En een eerste inventarisatie is sowieso gratis.
- Informeer naar positieve én negatieve scenario's
Om je eigen onzekerheid weg te nemen, vraag je de professional niet alleen om duidelijk te maken wat een goede keus is, maar vraag je hem ook wat de financiële gevolgen zijn van een verkeerde keus. Je kunt dan zelf goed de opties afwegen en hoort als het goed is nog een keer dat 'afwachten' nooit een goede optie is.
- Overleg met vrienden, collega's en familie
Je hebt vast wel vrienden of familie die iets van financiën afweten. Of je heb kennissen die ongeveer dezelfde financiële omstandigheden hebben als jij. Bespreek met hen het advies dat je van de financiële professional hebt gehad en luister naar hun bevindingen. Koppel hun reacties eventueel terug aan de professional. Die zal zijn advies dan nogmaals of nog beter aan je moeten verantwoorden.
- Accepteer dat je mogelijk niet de optimale keus maakt
Stel, je gaat in op een offerte om je hypotheek te verlengen voor tien jaar tegen 4,3% rente. Je maandlasten blijven daardoor prima betaalbaar. Een half jaar later is de rente echter gedaald naar 4.0%. Dat had je een halfjaar geleden wellicht niet kunnen weten, maar toch baal je ervan. Accepteer dan het feit dat je tevreden was met de maandlasten zoals je ze met de professional bent overeengekomen. Natuurlijk kan het altijd goedkoper. Maar bedenk ook dat in de tussentijd de hypotheekrente had kunnen stijgen. Wachten zou dan juist geen goede beslissing zijn geweest.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist