Nieuws

Maximale hypotheekgarantie bijna omlaag

NHG bouwt volgens plan af

woensdag 8 mei 2013
Maximale hypotheekgarantie bijna omlaag

De maximale hypotheeksom voor een woning met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt verder verlaagd. Tot 1 juli 2013 ligt de grens nog bij € 320.000, na die datum geldt er een maximum van nog maar € 290.000. De geleidelijke afbouw van de maximale NHG-hypotheek is een geplande actie. Vorig jaar juli werd het topbedrag ook al eens naar beneden bijgesteld. Het nieuwe maximum blijft opnieuw één jaar geldig, tot op 1 juli 2014 het niveau wordt teruggebracht tot € 265.000; het maximumbedrag dat was vastgesteld voor het uitbreken van de huizencrisis.

Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheekgarantie is altijd voordelig. Hoewel de maximale leensom wat lager zal uitvallen, er moet immers ook betaald worden voor de garantie, zijn de voordelen vele malen groter. Zoals uiteraard de garantie zelf, die een restschuld voorkomt voor mensen die buiten hun schuld om hun woning met verlies verkopen. Denk aan een scheiding of onvrijwillige werkloosheid. Maar de eenmalige investering in de garantie verdient zichzelf ook razendsnel terug. Banken geven namelijk een rentekorting op NHG-hypotheken. Die korting die kan oplopen tot 0,6 procent is de beloning voor de klant omdat het risico dat de bank het uitgeleende geld niet meer terugkrijgt met een NHG-hypotheek kleiner is.

4 op 5 woningen met NHG mogelijk
In de lente van 2009 verhoogde oud-minister van Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan de NHG-grens tot € 350.000. De bedoeling was om de woningmarkt een flinke impuls te geven. Ook huizen in het wat duurdere segment kwamen zo voor hypotheekbescherming in aanmerking. Door de verhoging kon bijna 80 procent van de gehele Nederlandse woningvoorraad worden aangeschaft met de hypotheekgarantie. De huidige burgemeester van Amsterdam kondigde direct al aan dat de verhoging een tijdelijke maatregel was, hoewel er ook geluiden opgingen om € 350.000  als permanent maximum in te stellen.

Risico voor de overheid
Hoewel de buffer van de NHG meer dan 750 miljoen euro groot is, staat die niet in verhouding tot de ruim 110 miljard euro aan gegarandeerde hypotheken in Nederland. In het uitzonderlijke scenario dat de buffer ooit wordt leeggezogen, is het de Nederlandse overheid die moet opdraaien voor alle daaropvolgende verliezen van huizenbezitters met NHG. Hoe ondenkbaar dat ook moge zijn, het blijft een risico waar de overheid niet op zit te wachten. Mensen met duurdere huizen en hogere inkomens moeten daarom langzaamaan weer zelf risico gaan dragen op een eventuele restschuld.

Omdat de NHG door de aanhoudende economische malaise steeds vaker restschulden moet uitbetalen, is ook de prijs van de hypotheekgarantie de laatste jaren stapsgewijs behoorlijk toegenomen. Van 0,45 procent van de hypotheeksom in 2009, tot 0,85 procent nu. Mede daardoor heeft de Nationale Hypotheekgarantie er wel voor gezorgd dat de buffer ondanks de toegenomen claims op peil is gebleven. De eenmalige kosten die een huizenkoper moet maken voor de NHG kunnen overigens volledig fiscaal worden afgetrokken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie