Nieuws

Makelaarsland ziet woningmarkt opkrabbelen

‘Woning kopen goede investering’

woensdag 1 mei 2013
Makelaarsland ziet woningmarkt opkrabbelen

Makelaarsland is positief gestemd over de woningmarkt. "Hoogste punt woningverkopen sinds begin dit jaar", zo luidt een kop op de website van het makelaarsbedrijf. Gezien de wat moeizame start van 2013 geeft een jaarrecord op dit nog moment weinig houvast over de richting van de woningmarkt. Zeker aangezien het voorjaar traditioneel beter scoort dan de eerste maanden van het jaar. Interessanter is het onderzoek van Makelaarsland naar de koopbereidheid.  Zo verwacht 47 procent van de woningzoekers een verdere daling van de woningprijzen. Stabilisatie wordt door 38 procent verwacht en slechts 3 procent ziet de prijzen op korte termijn stijgen. 

Eigenaren van een woning zagen in de afgelopen maanden hun woning fors minder waard worden. Toch ziet 40 procent van de huidige geïnteresseerden de aankoop als een goede investering. Met 9 procent ziet een kleinere groep de gedaalde prijs juist als een reden om tot koop over te gaan.

Woningen tussen de € 150.000 en  € 225.000 meest gezocht
Appartementen worden het meest (32 procent) gezocht door mogelijke kopers. Wat betreft de motivatie om te kopen staat groter wonen op nummer één. Toch is opvallend dat met 14 procent ook relatief veel kopers kleiner willen wonen. Veelal is het uit huis gaan van kinderen of het ouder worden hier de oorzaak van. Wat betreft prijs zoekt de koper vooral naar woningen tussen de € 150.000 en  € 225.000. In woningen vanaf 600.000 is met nog geen twee procent weinig interesse.

Doorstroming bevorderen
Een groot probleem is de haperende doorstroming. Van de mogelijke kopers geeft 55 procent aan zelf nog een woning in de verkoop te hebben. Deze groep is terughoudend met verhuizen uit angst voor dubbele hypotheeklasten. Eerder al startte Funda een initiatief waarbij het ruilen van woningen centraal staat. Ook vereniging Eigen Huis probeert met de website ikwildoor.nl de doorstroming te bevorderen. Zo koopt koper A een woning van B, vervolgens kan B weer de woning van C kopen zodat die ook kan verhuizen. De aankopen zijn pas definitief op het moment dat alle kopers in de keten ook van hun eigen woning af zijn. Van angst voor dubbele lasten is dan geen sprake. Wel is het nodig dat de verkooptrein op gang komt door de koop van de eerste in de keten, vaak een starter. Om dit te stimuleren ontvangt deze starter een bonus. De hoogte van deze bonus varieert en wordt opgehoest door alle kopers uit de betreffende schakel.

Al eerder is gebleken dat het lastig is om met dergelijke initiatieven de woningmarkt op gang te krijgen. Het aanbod op de website van Eigen Huis is nog niet overweldigend, op dit moment is er keus uit slechts 171 woningen in heel Nederland.

Aan de aandacht van kopers lijkt het niet te liggen. Ook op de recent gehouden Open Huizendag kregen verkopers in totaal 105.000 geïnteresseerden over de vloer, zo gaf de NVM aan. Al zou 20 procent hiervan daadwerkelijk overgaan tot een aankoop, zou het eerste kwartaal van dit jaar ruim overtroffen worden. Het belangrijkste is echter de koopbereidheid. Die is nog niet op niveau, maar stijgt in ieder geval door de lagere prijzen en de gedaalde lage hypotheekrente.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie