Nieuws

In het buitenland naar het ziekenhuis, wie betaalt wat?

Medische kosten op vakantie, hoe werkt dat?

donderdag 2 mei 2013
In het buitenland naar het ziekenhuis, wie betaalt wat?

Ook op vakantie zit een ongeluk in een klein hoekje: je schat de hoge Spaanse stoepranden verkeerd in, eet een nét niet vers visje aan de Franse kust of je komt onhandig ten val bij het hotelzwembad. Resultaat: even langs de huisartsenpost of eerste hulp. Blijft het bij een verbandje en een doosje pijnstillers, dan zijn de kosten te overzien. Breek je een enkel of heb je een nare voedselvergiftiging, dan lopen de kosten snel op. Wie betaalt?

De medische kosten die je tijdens vakantie, studie of zakelijk verblijf in het buitenland maakt, worden gewoon vergoed door je zorgverzekering. Het moet dan wel gaan om een situatie waar acute medische zorg noodzakelijk is: vóór vertrek was nog niet duidelijk dat je deze zorg nodig ging hebben én de zorg is niet uit te stellen tot na terugkeer in Nederland. In de praktijk: je kunt een vakantie aan de Turkse rivièra niet zomaar combineren met een vooraf geplande knieoperatie, maar een spoedeisende ingreep na bijvoorbeeld een botbreuk wél vergoedt wordt.

Wat krijg je vergoed?
Je zorgverzekeraar vergoedt maximaal 100% van het Nederlandse tarief (met aftrek van het eigen risico). In bijvoorbeeld België of Frankrijk levert dat geen problemen op: de kosten voor zorg zijn daar lager dan thuis. Maar ga je naar landen als Zwitserland, Scandinavië of Amerika, dan ben je duurder uit. Ook als je, al dan niet bewust, in een privékliniek terechtkomt, kan de zorg duurder zijn.

In dat geval betaal je een deel van de kosten zelf. Je kunt er ook voor kiezen die hogere zorgkosten los te verzekeren, via een aanvullend pakket op de zorgverzekering óf via je reisverzekering.

Aanvullende zorgverzekering of uitgebreide reisverzekering?
Je medische kosten worden allereerst vergoed via de basiszorgverzekering (denk aan het eigen risico!), vervolgens treedt je aanvullende zorgverzekering in werking en eventuele resterende kosten worden vergoed via de reisverzekering.

Een goede aanvullende zorgverzekering en een uitgebreide reisverzekering zullen elkaar deels overlappen. Beiden zijn geen overbodige luxe, maar controleer bij het uitzoeken van een nieuwe verzekering goed of je niet onnodig vergelijkbare dekkingen dubbel afsluit.

Ga je naar het buitenland, zorg dan dat je de European Health Insurance Card (EHIC) bij je hebt. Deze Europese zorgpas vraag je gratis aan bij je zorgverzekeraar en is voor hulpverleners in het buitenland een teken dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg, je hoeft de rekening dan niet zelf voor te schieten. De pas is geldig in de Europese unie, Noorwegen, Ijsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australië.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie