Nieuws

Slechts lichte vooruitgang op de woningmarkt

Vrijstaande woning winnaar

maandag 22 april 2013
Slechts lichte vooruitgang op de woningmarkt

Het Kadaster registreerde in maart van dit jaar 8.933 woningverkopen. Ten opzichte van februari een stijging van 13,1 procent. Ook de gemiddelde prijs die kopers neertelden voor een woning lag in maart hoger dan een maand eerder. Toch bevestigen de cijfers het eerdere beeld dat de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) eerder deze maand al schetste. De betaalbaarheid van woningen zorgt voor nieuwe kopers, maar wie naar de langere termijn kijkt ziet een minder positief plaatje. De tijdelijke verkooppiek in december vorig jaar heeft minder effect dan gedacht.

Volgens het Kadaster daalden de prijzen in maart met zeven procent, vergeleken met een jaar eerder. Deze daling heeft eigenlijk betrekking op de huizenprijs eind vorig jaar. De organisatie houdt als meetmoment namelijk het passeren van de woning bij de notaris aan. Dit moment is circa drie maanden later dan de daadwerkelijke verkoop bij de makelaar. De genoemde woningprijzen betreffen dus woningen die eind 2012 verkocht werden.

Effect decemberverkopen valt tegen
Eind vorig jaar was er sprake van een opleving op de woningmarkt. Kopers konden alleen vorig jaar nog een hypotheek sluiten met fiscale voordelen rond de hypotheekrenteaftrek. Makelaars kregen meer klanten over de vloer en banken konden de drukte niet aan. Deze toename heeft er met name voor gezorgd dat de woningmarkt niet nog verder terugloopt. Uit de onderstaande historische verkoop- en prijscijfers over maart blijkt echter dat de tijdelijke opleving nog geen ommekeer heeft gebracht. De verkopen liggen, inclusief piek, lager dan een jaar eerder en ten opzichte van een topjaar als 2007 steken de verkopen nog steeds schril af.

Historische prijs woning maart
Verloop Woningprijzen Maart

Historisch aantal verkopen maart
Verloop Woningverkoop Maart

Vrijstaande woning in trek
Wat betreft verschillende woningtypes komt de vrijstaande woning als absolute winnaar uit de bus. In maart steeg de verkoop van vrijstaande woningen met 33,8 procent ten opzichte van februari. Ook in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder is deze met een plus van 4,3 procent populair. Door de dalende woningprijzen kunnen kopers zich eerder een vrijstaande woning veroorloven. In het eerste kwartaal van dit jaar bedraagt de gemiddelde prijs van een vrijstaande woning € 333.063. Voor de doorsnee koper veel geld, maar nog altijd fors minder dan de € 371.661 in het eerste kwartaal vorig jaar. Ter vergelijking, in de eerste maanden van 2007 betaalde je zelfs nog € 415,252 voor een soortgelijke woning. Appartementen en tussenwoningen waren minder in trek, de verkoop ervan daalde met respectievelijk 3,9 en 4,7 procent.

Zeeland populair
Opvallend is de aanzienlijke stijging van het aantal verkopen in Zeeland. In deze provincie werden in maart 37,7 procent meer woningverkopen geregistreerd dan een maand eerder. Op maandbasis stegen de verkopen in alle provincies, met uitzondering van Flevoland. Als we kijken naar een jaar eerder is het Limburg waar de verkoopstijging het grootst was. Drenthe is dan de grootste daler en levert in met -11,5 procent.    

Organisaties als het CPB en de Nederlandsche bank zien de bodem op de woningmarkt in zicht. Uit de cijfers van makelaarsorganisaties blijkt ook dat de gedaalde woningprijs ook nieuwe kopers over de streep trekt. Toch gaat het slechts om kleine stapjes vooruit en zal in de komende maanden moeten blijken of deze licht positieve lijn doorgezet wordt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie