Nieuws

Premie zorgverzekering omlaag in 2014?

Politiek versus verzekeringsmaatschappij

dinsdag 9 april 2013
Premie zorgverzekering omlaag in 2014?

Verzekeraars hebben in het afgelopen jaar fors bespaard. Zo leverde de scherpere inkoop van medicijnen en het onderhandelen met zorgaanbieders een kostenbesparing op van 750 miljoen euro. De politiek, in persoon van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, wil dat zorgverzekeraars die besparing doorrekenen aan de klant. Een zeer goede zaak, maar heeft het wel zin als een minister zich hiermee bezig gaat houden of heeft die helemaal geen invloed op de premie?

De politiek voert de druk flink op. Minister Schippers liet zich in het consumentenprogramma Kassa kritisch uit over zorgverzekeraars en spoorde verzekeraars aan om kostenbesparingen ook écht door te berekenen aan de verzekerden. Ook vanuit de PvdA klonk het verkapte dreigement om 'regels' in het leven te roepen wanneer verzekeraars niet uit eigen beweging over de brug komen. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt zelfs dat zorgverzekeraar Achmea de winst over 2012 (286 miljoen euro) moet terugstorten.

Ook dit jaar al besparing op medicijnen
Voor 2013 verwachtte het kabinet aanvankelijk een verhoging van de premie. Dit bleek uiteindelijk flink mee te vallen. De premie daalde gemiddeld zelfs. De overheid geeft de verzekeraars de ruimte om daar waar mogelijk te snijden in de kosten maar vindt dan wel dat al die extra onderhandeling terug moet komen in de portemonnee van de Nederlander. Ofwel: waar de kosten van de zorg dalen, krijgen verzekeraars direct te horen dat ze niet te hebberig mogen zijn.

Terechte controle maar let ook op de kwaliteit
Controle op verzekeraars is goed. Als verzekerde wil je namelijk maar twee dingen:  zo min mogelijk betalen en de best mogelijke zorg. De verzekeraar moet daarvoor zorgen. Als verzekeraars door goed onderhandelen geld besparen op  medicijnen, operaties, behandelingen bij de fysiotherapeut, etc. dan zal dat voor een deel terechtkomen bij de klant. Want als de verzekeraar dat geld in eigen zak steekt en dus de premie gelijk houdt, maar een concurrent de premie wél verlaagt, is er een grote kans dat de klant eens verderop gaat kijken bij die andere zorgverzekeraar.

Het vermanende optreden van de Minister is dus onnodig.  Anders dan bijvoorbeeld bij hypotheekaanbieders, zijn er genoeg verschillende zorgverzekeringslabels die het geen probleem vinden om zelf wat in te leveren om zo een nieuwe klant te mogen verwelkomen met een aantrekkelijk tarief. De markt doet zijn werk dus wel. De druk van de politiek lijkt meer een signaal naar de eigen politieke achterban: "Kijk eens hoe goed ik de belangen van onze kiezer behartig!" Maar de politiek kan beter kijken naar de eigen begroting, zodat het eigen risico niet te ver oploopt. Want daar kan geen verzekeraar wat aan doen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie