Nieuws

NHG-hypotheek steeds belangrijker voor woningkoper

Gemiddelde restschuld bij waarborgfonds omhoog naar € 36.595

vrijdag 5 april 2013
NHG-hypotheek steeds belangrijker voor woningkoper

Stel je raakt je baan kwijt of je krijgt te maken met een scheiding. Je inkomen valt in dat geval terug en de kans bestaat dat het opbrengen van de maandelijkse hypotheeklasten een probleem wordt. Een gedwongen verkoop van de woning kan een noodzakelijk gevolg zijn. Maar wat als dat niet voldoende oplevert voor het afbetalen van de hypotheek? Dan is te hopen dat het een NHG-hypotheek betreft. 

Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, uitvoerder van de NHG-hypotheek, staat garant in het geval er na een gedwongen verkoop sprake is van een restschuld. Het zijn drukke maanden voor het waarborgfonds, meer mensen doen een beroep op het vangnet. Ook stijgt het verschil tussen de verkoopwaarde bij gedwongen verkoop en het hypotheekbedrag.

Stijging door toename verkopen in december
In de afgelopen jaren is het aantal mensen dat een beroep heeft gedaan op het waarborgfonds sterk gestegen. Dit is niet verwonderlijk. Steeds meer mensen kochten in de afgelopen jaren een eigen woning, waarvan er ook een groter deel koos voor een NHG-hypotheek. In 2012 zijn in totaal 93.700  NHG-hypotheken gesloten voor de aankoop van een woning en  22.100 voor een verbouwing.

In 2012 heeft het fonds voor 3.166 huishoudens een restschuld voldaan. In 2007, vóór de crisis, waren dit er slechts 815. In het begin van kwartaal van 2013 houdt de toename aan. Dit heeft echter grotendeels te maken met de sterke stijging van het aantal woningverkopen in december vorig jaar. Door het stijgende aantal verkopen in die maand zijn ook meer woningen gekocht die 'gedwongen' in de verkoop stonden.

Toename NHG-hypotheken bij aankoop woning            
1995      44.025
1997      56.177
1999      58.242
2001      57.937
2003      61.636
2005      75.948
2007      55.685
2009      75.341
2011      88.432

Bedrag hoger
Het waarborgfonds wordt niet nerveus van de situatie op de woningmarkt. De restschuld is van gedupeerde huiseigenaren is nog altijd goed op te vangen. Wel is de crisis op de woningmarkt zichtbaar. Door de gedaalde woningprijs stijgt de gemiddelde restschuld per gedwongen verkoop. Deze lag in het eerste kwartaal van dit jaar op € 36.595, terwijl dit vorig jaar nog € 32.577 was.  

Betaalt de belastingbetaler dat?
Deze keer hoeft de belastingbetaler zich geen zorgen te maken. Het zijn de woningkopers zelf die het potje van het waarborgfonds vullen. Bij het afsluiten van de hypotheek wordt een eenmalige NHG-vergoeding gevraagd van 0,85 procent over het totale hypotheekbedrag. Deze was vorig jaar lager (0,70 procent) maar is 2013 verhoogd om de toename van het aantal aanvragen te kunnen financieren. De bijdrage is in de loop van de jaren fors verhoogd. In 2008 stond de teller nog op 0,40 procent.

Overigens is het niet zo dat je door de bijdrage duurder af bent. Banken hanteren een lagere rente bij een NHG-hypotheek. Voor een bank is het namelijk ook positief dat een schuld van de huiseigenaar voor rekening komt van het waarborgfonds. Per saldo ben je hierdoor alsnog voordeliger uit. Wil je meer informatie over een NHG-hypotheek en de bijbehorende voorwaarden, laat dit weten via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie