Nieuws

Is Slovenië na Cyprus de volgende?

Eurocrisis sluimert voort

dinsdag 2 april 2013
Is Slovenië na Cyprus de volgende?

Juist nu de Europese munt in rustiger vaarwater terecht leek te komen, barsten de problemen weer los. Cyprus ging bijna failliet en kon alleen met miljardensteun uit de eurozone overeind gehouden worden. De nieuwe voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem, wankelde vervaarlijk bij zijn vuurdoop. Zijn uitspraken zorgden voor grote onzekerheid bij internationale beleggers. Is het na Cyprus afgelopen met de crisis of krijgt Dijsselbloem de kans om zich te revancheren met een nieuw probleemland?

Helaas lijkt het laatste het geval. Economen kijken met argusogen naar de ontwikkelingen in Slovenië. Een land dat pas in 2007 toetrad tot de eurozone. De kredietwaardigheid van de drie grootste banken in Slovenië is in een paar weken tot twee keer toe naar beneden bijgesteld. De kredietbureaus vrezen dat net als in Cyprus deze banken het hele land in hun val meenemen. De banken hebben veel leningen uitstaan die waarschijnlijk niet terugbetaald gaan worden. Als de staat deze verliezen in een keer moet opvangen, dan kost dat Slovenië een bedrag gelijk aan een vijfde van het Sloveense nationale inkomen (BNP).

Drie jaar, drie regeringen
De Sloveense overheid zou de handen vol moeten hebben om een crisis af te wenden. Het tegendeel is waar. De Oost-Europeanen stapelen de ene politieke crisis op de andere. Het land is inmiddels aan de derde regering bezig in slechts drie jaar tijd. Het laatste kabinet moest al na een jaar opstappen vanwege een corruptie-affaire. Ondertussen is de werkloosheid opgelopen tot 12 procent, krimpt de Sloveense economie met 2 procent en neemt het BNP al twee jaar op rij af.

In die crisissfeer moeten de Slovenen kapitaal vergaren om hun banken van geld te blijven voorzien. Investeerders hebben daar steeds meer moeite mee. De 10-jaarsrente op Sloveense staatsleningen is inmiddels opgelopen tot 6,7 procent. Economen houden 7 procent aan als de kritische grens tot waar landen zelfstandig hun financiële problemen op kunnen lossen. Griekenland, Ierland en Portugal deden hun steunvraag nadat ze door de grens van 7 procent  gingen. Niet voor niets stuurden analisten van de grote Duitse Commerzbank hun klanten een brief waarin ze rekenden op Europese noodsteun voor Slovenië 'later dit jaar'.

Slovenen optimistisch
De Slovenen zelf zijn ervan overtuigd dat ze de problemen nog het hoofd kunnen bieden. En daar zijn ook nog wel redelijke argumenten voor te geven. De staatsschuld van de Slovenen is relatief laag, lager dan de Nederlandse.. De omvang van de Sloveense bankensector is ongeveer 120 procent van de omvang van de Sloveense economie. Volgens analisten is dat beheersbaar. Ter vergelijking: in Cyprus bedroeg de omvang van de bankensector ruim 800 procent. Cyprus had een bovendien een heel jaarinkomen nodig om overeind te blijven. Slovenië zou met 10 procent afkunnen.

De financiële problemen van Cyprus hebben beleggers weer alert gemaakt. De uitspraak van Dijsselbloem dat spaarders en beleggers net als in het geval van Cyprus vaker mee moeten betalen aan een redding, zorgt ervoor dat kleine landen met een zeer grote bankensector onder een vergrootglas liggen. Zelfs het uiterst stabiele Luxemburg wordt scherp in de gaten gehouden. Het is voor de eurozone daarom van groot belang dat Slovenië overeind blijft, of in ieder geval te hulp wordt geschoten zonder Cypriotische toestanden. Een domino-effect ligt op de loer. De ogenschijnlijke rust van het afgelopen jaar is dan zo weer voorbij.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie