Nieuws

Grond kopen van je spaargeld?

Autoriteit Financiële Markten waarschuwt

maandag 29 april 2013
Grond kopen van je spaargeld?

Wie de meest recente Elsevier openslaat, ziet daar op pagina 27 een gewond spaarvarken staan. Het roze beestje wordt bedreigd met een een hamer. 'Is uw spaargeld nog wel veilig'?, vraagt de adverteerder zich af. Nu spaarders in Cyprus bijdragen aan de redding van het land, lijkt spaargeld is  Europa niet onaantastbaar meer. Daarnaast levert sparen nauwelijks iets op. In landelijke media bieden adverteerders een 'aantrekkelijk' alternatief aan: koop een stuk grond. Voordat je het spaarvarken verruilt voor grond, is het goed acht te slaan op de waarschuwingen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die ziet nogal wat haken en ogen en wijst op de risico's.

Net als in een bedrijf kan, je ook investeren door een stuk grond te kopen. Dit in de hoop dat de grond door bijvoorbeeld schaarste of een gewijzigd bestemmingsplan meer waard wordt. Stel, je bent trotse eigenaar van landbouwgrond waar een projectontwikkelaar nieuwe woningen wil gaan bouwen. Voor de projectontwikkelaar is de grond meer waard dan jouw aankoopbedrag en de kassa rinkelt.

Meer voordelen
De adverteerders zien nog meer voordelen. Je kunt eenmaal aangekochte grond altijd weer doorverkopen als je wilt. Met andere woorden, het is vrij verhandelbaar. De prijzen zijn minder afhankelijk van de stand van de economie dan bijvoorbeeld de koersen van aandelen. Ook wijst men op de schaarste van grond. Met een groeiende bevolking wordt steeds meer groen ingeleverd voor de bouw van woningen of bedrijfspanden. Kortom, genoeg redenen om een hogere prijs te verwachten en het spaarvarken te slachten.

Gegronde bezwaren
Uiteraard is het aan de adverteerders om vooral de voordelen te benadrukken en niet de risico's. Deze taak neemt de AFM op zich. Beleggen in grond kan inderdaad lucratief zijn. Echter, het qua risico vergelijken met sparen is niet realistisch. Grond kopen met de hoop op het wijzigen van het bestemmingsplan is een gok. Daarnaast bestaat de kans dat je grond koopt van een beleggingsmaatschappij die op de verkoop zelf ook winst wil maken. Jouw aankoopprijs ligt hierdoor al hoger dan de daadwerkelijke waarde van de grond. Uiteraard niet positief wanneer je er weer vanaf wilt. Daarnaast kan je de grond inderdaad doorverkopen wanneer je maar wilt. Echter, er moet dan wel een geïnteresseerde koper zijn. Wanneer de interesse lager ligt, zal je met een lagere prijs genoegen moeten nemen bij verkoop. Beleggen in buitenlandse grond is nog een stapje risicovoller. Toezichthouders als de AFM kunnen in dat geval lastiger controleren wat er gebeurt met het geld en eventuele sancties opleggen wanneer het mis gaat.

Navragen bij de AFM
De AFM houdt al jaren verscherpt toezicht op aanbieders van grondbeleggingen. Iedere beleggingsinstantie die beleggingen boven de € 100.000 aanbiedt, moet een vergunning van de AFM hebben. In het geval van beleggen in grond, wijst de instantie erop dat ook aanbieders met een vergunning risicovolle beleggingen aan kunnen bieden. Wie meer wilt weten over deze vergunningsplicht kan terecht bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM terecht. Dit is te bereiken op 0900- 5400 540 (5 cent per minuut) op werkdagen tijdens kantooruren.

Beleggen in grond is niet per definitie af te raden. Wel heeft de gemiddelde spaarder logischerwijs weinig kijk op het verhandelen van grond. Net als beleggen in bijvoorbeeld aandelen of goud, kleeft ook aan grondbeleggingen risico. Vooraf goed informeren waar de aanbieder de verwachte rendementen precies op baseeert, is verstandig. Ook moet je je erop beducht zijn dat de prijs van grond zowel kan stijgen als dalen. Toch anders dan sparen, dat weliswaar weinig oplevert, maar waar de risico's beduidend lager liggen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie