Nieuws

De kleine lettertjes van de reisverzekering

Ga niet voor het standaardpakket

woensdag 24 april 2013
De kleine lettertjes van de reisverzekering

Turkije, Spanje, Frankrijk, Griekenland... volgende week trekken we weer massaal naar de zon. Zo'n drie miljoen Nederlanders gaan op meivakantie, waarvan ruim de helft inmiddels een reis naar het buitenland heeft geboekt. Heb je daarbij meteen de standaard reisverzekering afgesloten? Dan is de kans groot dat je niet de voordeligste verzekering te pakken hebt, want zowel qua prijs als dekking en voorwaarden is de reisverzekering erg persoonlijk. Waar moet je op letten?

Ga je één keer per jaar op vakantie, dan is een kortlopende reis- en annuleringsverzekering prima. Ben je vaker van huis, dan is een doorlopende reisverzekering voordeliger. Dan ben je zonder nadenken het hele jaar verzekerd, óók voor dat spontane weekendje weg. Uitjes binnen Nederland tellen gewoon mee. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat ook annuleringskosten van een theater of concert vergoed worden.

Je kunt een reisverzekering regelen tot vlak voor je vakantie, maar let op als je ook voor de annuleringsverzekering gaat: deze moet uiterlijk twee weken na boeking afgesloten worden.

Hoe lang en waarheen?
Voor een doorlopende reisverzekering geldt een maximum periode dat je van huis bent, bijvoorbeeld 40 dagen. Ga je lang weg, let dan goed op dat je verzekering de gehele vakantie dekt. En datzelfde geldt voor het dekkingsgebied: kies geen (dure) werelddekking als je enkel Europese plannen hebt. Ga je tóch een keer Europa uit, dan is het dekkingsgebied eenvoudig, en eventueel tijdelijk, aan te passen. De term Europadekking is overigens wat misleidend, want vaak vallen populaire vakantielanden als Egypte, Turkije en Marokko hier ook onder.

Ga je wat bijzonders ondernemen? Dan heb je mogelijk een aanvullende dekking nodig. De meeste verzekeraars hanteren aparte voorwaarden en dekkingen voor 'extreme' of gevaarlijke activiteiten als onderwatersport, diepzeeduiken, bergbeklimmen en paragliding. Heb je onderweg medische bijstand nodig of raakt je apparatuur beschadigd, dan kun je terugvallen op deze aanvulling.

Bijzondere bagage
Heb je dure of bijzondere zaken mee op reis? Een professionele camera, een dure windsurfuitrusting of 'gewoon' een smartphone per gezinslid; al met al heb je al snel voor een klein fortuin aan spullen bij je. Verzekeraars hanteren behoorlijk verschillende dekkingen wat betreft bagage, van € 1.000 tot € 5.000 per persoon. Eerder schreven we al over vergoeding bij vertraagde bagage. Ook het eigen risico (vaak € 0 tot € 100) en de maximale vergoeding voor bijvoorbeeld elektronica wisselt behoorlijk. Neem je als gezin twee smartphones, een iPad en een digitale camera mee, dan ben je met een gangbare maximale dekking van € 1.000 à € 1.500 al snel onderverzekerd.

Bekijk ook wat je verzekeraar voor aanvullende voorwaarden hanteert. Wat wordt er vergoed als je bagage uit de auto gestolen wordt? Kun je je camera gewoon in het vakantiehuisje laten liggen of moet deze in een kluis bewaard worden?  En heb je veel contact geld of cheques bij je? Dat telt je verzekeraar niet als bagage, dat zul je apart moeten verzekeren.

Ga je met de auto naar het buitenland? Let dan goed op wat je onderweg bij je moet hebben, de regels verschillen per land. In het nieuwe Wegwijs Magazine vind je een overzicht van de voorschriften. Meer weten over de beste reisverzekering? Vul dan onderstaande informatiekaart in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie