Nieuws

De eindjes aan elkaar knopen met € 34.000 per week

Twee op de vijf voetballers failliet

vrijdag 19 april 2013
De eindjes aan elkaar knopen met € 34.000 per week

Het gemiddelde loon in de hoogste Engelse voetbalcompetitie bedraagt € 34.000. Per week welteverstaan. Per jaar is dat bijna € 1,8 miljoen. Gek genoeg kunnen de spelers maar moeilijk met die weelde omgaan. X-pro, de Engelse belangenorganisatie van oud-voetballers, deed samen met een accountantsbureau onderzoek en constateerde dat 40 procent van de gestopte spelers binnen vijf jaar na het einde van hun loopbaan bankroet is.

Volgens X-pro directeur Geoff Scott hebben de voetballers tijdens hun loopbaan een enorm uitgavenpatroon en doen ze zeer riskante investeringen. Als ze stoppen neemt hun inkomen drastisch af, maar aan de uitgavenkant verandert er weinig. Zelfs sporters die na hun carrière aan de slag gaan, bijvoorbeeld bij de media, houden er soms geen rekening mee dat ze nog veel belasting moeten betalen. Een andere schokkende constatering die voor voetballers zelden financieel goed uitvalt: één op drie Engelse voetballers beëindigt zijn huwelijk binnen een jaar na het voetbalpensioen.

Ook Nederlandse voetballers maken verkeerde keuzes:

Johan Cruijff
Investeerde na zijn jaren bij FC Barcelona onder meer in een Catalaanse varkensfokkerij en moest dat in 1978 bekopen met een faillissement. Zijn louche zakenpartner sluisde miljoenen guldens weg. Als gevolg daarvan zag Cruijff zich genoodzaakt zijn voetbalschoenen weer aan te trekken. Pas in 1984 sloot hij zijn loopbaan opnieuw af, ditmaal bij Feyenoord.

Ulrich van Gobbel
Stopte in 2002 als icoon van Feyenoord met voetballen. Zijn winti-winkel die in Rotterdam Surinaamse geneesmiddelen verkocht, ging al in 2003 failliet. Ook een Surinaamse snackbar hield het onder zijn hoede niet lang vol. In 2006 werd hij ook nog eens opgepakt voor het verduisteren van leaseauto's. Van Gobbel werd veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur.  

Willem van Hanegem
Samen met zijn vrouw Truus was Willem begin jaren tachtig pachter van het Haagse tennispark De Bataaf. De parkeigenaar ging echter failliet, wat Van Hanegem een paar ton kostte. Een bedrag waar de huidige generatie voetballers niet zo snel van wakker zullen liggen, maar voor een voetballer uit die tijd veel geld.

Of geld gelukkig maakt is de vraag. Voetballers zijn er in ieder geval het voorbeeld van dat je er ook een probleem bijkrijgt naarmate het saldo op je bankrekening groeit. Namelijk de drang geld uit te geven aan de verkeerde dingen. Om uiteindelijk met niets over te blijven. Gelukkig is een inkomen van € 34.000 hoogst uitzonderlijk en moeten 'gewone mensen' doorgaans wat meer weloverwogen keuzes maken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie