Nieuws

5 x financiële voorjaarsschoonmaak

Hypotheeklasten omlaag, pensioen omhoog

maandag 15 april 2013
5 x financiële voorjaarsschoonmaak

Na een lange, koude winter lijkt het alsof alles toch nog goedkomt. De temperatuur loopt langzaam op, we zien zo af en toe een voorzichtig zonnetje en de voorspellingen voor ons land zien er redelijk uit. Tijd voor een verlate grote voorjaarsschoonmaak! Niet alleen door de ramen en tuinmeubelen een opschoonbeurt geven, ook door onze financiële administratie door te lichten. Waar kan het beter? Waar kan het goedkoper? Waar kan het veiliger? Vijf tips!

1) Kunnen je hypotheeklasten omlaag?
De laatste weken regent het renteverlagingen op de hypotheekmarkt. Inmiddels zitten we op 3,95% voor een tien jaar vaste termijn en de kans is reëel dat dit tarief de komende weken verder zakt. Je kunt daar op meerdere manieren van profiteren. Zorg alleen wel dat je een knoop doorhakt, voordat de rente weer gaat stijgen.

Zit je tegen het eind van je rentevaste periode, dan ontvang je een verlengingsvoorstel van je huidige hypotheekverstrekker. Ga hier niet klakkeloos op in, want de kans is groot dat je elders een beter tarief vindt. Ook als je rentevaste termijn nog enkele jaren loopt, kan het aantrekkelijk zijn om je heen te kijken en eventueel je hypotheek over te sluiten. Voor starters is de lage rente ook interessant. In combinatie met de lage woningprijs van dit moment, kunnen ze zo maar eens € 150 tot € 200 per maand goedkoper uit zijn dan de starters die een paar jaar geleden een woning kochten.

2) Wat houd je over aan je spaargeld?
In Nederland houden we per huishouden gemiddeld € 40.000 aan als reserve. Dit staat meestal op onze spaarrekening. Zo'n reserve is verstandig maar door de huidige spaarrentes verdien je hier nauwelijks wat aan. Sterker nog, met een beetje pech, ofwel een standaard spaarrekening bij een van de grote banken, wordt je spaargeld ieder jaar minder waard. Spaar je bij Rabobank (1,50%), ABN AMRO (1,40%) of ING (1,40%), dan ontvang je een lage rente die zelfs de inflatie niet kan bijbenen.

Er zijn tal van kleinere partijen die je een beter aanbod doen. Op dit moment staan Argenta (2,05%) en WestlandUtrecht Bank (2,00%) bovenaan. Dat is alsnog geen vetpot, maar toch goed voor jaarlijks een paar honderd euro méér. Het openen van een nieuwe spaarrekening is zo geregeld. Snel verdiend dus.

3) Is je verzekeringspakket up to date?
Goede kans dat het al even geleden is dat je de verzekeringen hebt doorgekeken. Zonde, want met het goed vergelijken van dekkingen en premie ben je zowel beter als goedkoper verzekerd. Een aantal aandachtspunten: is je auto inmiddels enkele jaren oud en wordt het tijd om van all-risk over te stappen naar een lagere dekking? Is de gedekte waarde van je inboedelverzekering nog op peil? Past je reisverzekering bij de plannen voor komende zomer? Heb je overbodige verzekeringen lopen? Ontvang je al korting op je premie door verschillende verzekeringen bij dezelfde partij onder te brengen?  Dit alles een keer goed checken, levert je minimaal enkele tientjes, oplopend tot €  200 per jaar op.

4) Bouw je precies zoveel pensioen op dat je ontspannen kan leven?
In de media lees je het ene het negatieve bericht over pensioenopbouw. De pensioenen "hollen achteruit". De fondsen korten en de belastingdienst betaalt steeds minder mee. Maar wat zijn je persoonlijke gevolgen en hoeveel zou je zelf bij moeten sparen om de negatieve consequenties weer te vereffenen. Veel mensen zoeken duidelijkheid over wat de belastingdienst nog wél bijdraagt en hoe ze daar zelf van kunnen profiteren.

Heb je nog geen duidelijk plan om je pensioenvoorziening veilig te stellen? Maak hier dan werk van. Het is ingewikkelde materie maar samen met een onafhankelijk adviseur heb je in twee avonden alles op een rij en kan je weloverwogen je beslissingen maken. En ben je toch met je pensioen bezig, leg dan ook de overlijdensrisicoverzekering onder de loep. De premie hiervan is de afgelopen zes jaar met 60% gedaald. Tijd voor een herziene polis.

5)  Heb je verbouwplannen. Wacht niet te lang?
Na de grote schoonmaak zie je opeens waar je woning wel wat opknapwerk kan gebruiken. Een schilderbeurt, een verbreed terras, een dakterras of serre? Voor dat soort klussen geldt tot 1 maart 2014 een verlaagd btw-tarief: je betaalt geen 21% maar slechts 6% over de arbeidskosten. Een prettige besparing als je toch al verbouwplannen had. Daarnaast ook interessant voor woningen die al lang te koop staan, waarvan je met een opknapbeurt de verkoopbaarheid vergroot. Maar let op de einddatum: wie van het lagere tarief wil profiteren, hakt snel een knoop door.

Het is even wat uitzoekwerk, maar de moeite waard: je verzekeringen voordeliger, lagere hypotheeklasten en ook later voldoende inkomen, dat zijn geen zaken waar je concessies aan wilt doen. Ga je er een weekend  of twee avonden goed voor zitten, dan kom je al een heel eind. Voor meer informatie over de bovenstaande mogelijkheden, kun je ook onderstaand formulier invullen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie