Nieuws

Zorgklant draait aan de knoppen

Meer eigen risico, minder aanvullend pakket

dinsdag 19 maart 2013
Zorgklant draait aan de knoppen

Nederlanders zijn in 2013 minder geld aan hun zorgverzekering kwijt dan in 2012. Gemiddeld wordt er dit jaar 1.215 euro aan zorgpremie betaald, tegenover 1.226 euro vorig jaar. Het bespaarde bedrag is met 11 euro per jaar te verwaarlozen, maar de cijfers zijn wel tekenend: er was op een stijging gerekend. Uit de jaarlijkse analyse van onderzoeksbureau BS Health Consultancy (BSHC) blijkt dat de daling niet alleen veroorzaakt wordt door de prijsstelling van de zorgverzekeraars. We zijn ons ook anders gaan gedragen.

Net als in andere markten wordt ook voor zorgverzekeraars de online wereld steeds belangrijker. Inmiddels hebben 1 miljoen Nederlanders een zorgpolis afgesloten via internet. In 2012 waren dat er nog 770 duizend. Vooral jongeren kiezen voor het gemak van online. Ondanks dat prijs een belangrijk argument is voor consumenten die online hun zorgverzekering sluiten, is het niet de meest doorslaggevende factor. De goedkoopste internetaanbieders zijn niet de bedrijven die op hun terrein het hardst gegroeid zijn. De voordeligste aanbieders kennen ook vaak beperkingen, bijvoorbeeld in de verstrekking van medicijnen.

Gezonde klant durft het aan
Een andere ontwikkeling die het vermelden waard is, is de stijging van het aantal mensen met een verhoogd eigen risico. In 2013 heeft 8 procent van de Nederlanders een hoger eigen risico dan de wettelijk verplichte 350 euro. Zorgverzekeraars geven de optie om het eigen risico vaak in stappen van 100 euro tot 500 euro extra te verhogen, bovenop het verplichte deel. De korting op de premie is meestal zo'n 50 procent van het bedrag waarmee het eigen risico verhoogd wordt. De maximale korting kan zo oplopen tot 250 euro per jaar. In de speciale studentenverzekeringen is dit een veelgekozen optie. Een goede verklaring waarom Nederlanders vaker voor een verhoogd eigen risico kiezen, is de verhoging van het verplichte deel eigen risico. In 2012 was dit nog 220 euro. Vanwege de verhoging tot 350 euro is de kans dat het extra eigen risico aangesproken moet worden, een stukje kleiner geworden.

Aanvullend verschillend
Het percentage Nederlanders met een aanvullend pakket is iets afgenomen van 87 tot 84 procent. De verschillen tussen de aanvullende pakketten en de prijzen ervan nemen toe. Voor het eerst sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel staat de aanvullende verzekering in de top drie van redenen om van zorgverzekeraar te wisselen. Het gemakkelijker wisselen van zorgverzekeraar is een trend die zich doorzet. Voor het vierde jaar op rij is het aantal mensen dat in december van verzekeraar wisselde toegenomen. Bijna 1,2 miljoen mensen hebben in 2013 gekozen voor een andere aanbieder. Dat is ongeveer 7 procent van het totaal aantal mensen met een zorgverzekering.

De regering heeft zich voorgenomen om de restitutiepolis af te schaffen. Momenteel heeft nog 13 procent van alle Nederlanders een dergelijke polis. Als de plannen doorgang vinden, verwacht BSHC dat de verzekeraars die nu voornamelijk restitutiepolissen verkopen een naturapolis zullen ontwikkelen die bijna gelijk is aan de huidige restitutiepolis. Bijvoorbeeld door koste wat kost alle zorgaanbieders in Nederland te contracteren. BSHC verwacht dat de verschillen tussen zorgverzekeringen flink gaan toenemen. De verzekeraars zullen dan wel selectiever moeten gaan contracteren en meer gebruik moeten maken van hun kennis om ziekenhuizen en andere behandelcentra te beoordelen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie