Nieuws

Verzekeraars nog steeds onbetrouwbaar

Welke verzekeringsdekking wil je precies?

donderdag 7 maart 2013
Verzekeraars nog steeds onbetrouwbaar

Verzekeringsmaatschappijen en hun klanten hebben over het algemeen geen hele warme onderlinge band. De verklaring hiervoor is logisch. Een verzekering is noodzakelijk. Bijna niemand denkt bij het zien van de maandelijkse incasso "maar gelukkig ben ik goed verzekerd tegen schade!". Sterker nog: veel mensen zien verzekeraars als instellingen die "toch niet uitkeren" na schade. En dat draagt niet bij aan het imago. Het verbond van verzekeraars, de overkoepelende organisatie voor verzekeraars, probeert hier iets aan te doen met de website allesoverdepolis.nl.

Op dit moment staat de vertrouwensindex qua verzekeraars op -25. Ofwel: er zijn 25% meer mensen negatief dan positief over verzekeraars. Dat klinkt somber maar is eigenlijk de beste score sinds begin 2011. Nederlanders zijn nu zelfs positiever over verzekeraars dan over de economie. Dat laatste komt echter met name omdat we nu héél erg negatief zijn over de economie.

Negatieve verzekeraar heeft positieve klanten
Negativiteit overheerst dus. Maar uit onderzoek van Capgemini onder de klanten van verzekeringsmaatschappijen blijkt dat 70% van die klanten wél positief is. Tegelijkertijd heeft maar 26% van de klanten een positieve ervaring met hun verzekeraar. Eén van de conclusies die Capgemini trekt uit het onderzoek is dat mensen internet gebruiken om de verzekering te vergelijken maar pas vertrouwen krijgen in een specifieke verzekeraar als deze is geadviseerd door vrienden, familie of door een financieel adviseur.

Kom meer te weten over je verzekering
De negatieve houding over verzekeringsmaatschappijen in het algemeen komt doordat Nederlanders weinig weten van hun verzekering. Ze weten niet goed hoe de dekking in elkaar zit maar raken toch ontevreden als een schade niet wordt uitgekeerd. Daarom doet het Verbond van Verzekeraars een nieuwe poging om het vertrouwen terug te winnen met de website allesoverdepolis.nl.

Wat is nou een goede dekking?
Een hele belangrijke vraag wordt op de website van het Verbond van Verzekeraars niet beantwoord: wat is nou een goede dekking. De website maakt duidelijk waarop je in de voorwaarden moet letten en wie er verzekerd zijn (ofwel: de dekking ) maar laat in het midden of dat wat de klant leest nou 'goed' of 'slecht' is.

Diezelfde interpretatie ontbreekt ook vaak bij internetvergelijkers. Internetvergelijkers zetten de dekking van verschillende verzekeringen uiteen, ze laten de verschillen zien, maar de interpretatie van die verschillen ontbreekt. Hoe erg is een eigen risico, hoe erg is het dat er een maximum zit aan de schadeuitkering en wat is een reële verzekerde som? Ze laten het over aan de lezer om deze vraag zelf te beantwoorden.

Het zijn vragen die een adviseur wél kan beantwoorden. Naar aanleiding van een adviesgesprek kun maak je als klant een veel bewustere keuze voor een verzekeraar maken. En dan is het ook logisch dat je meer tevreden bent over die keuze, zoals Capgemini concludeerde. Je weet immers waarvoor je de premie betaalt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie