Nieuws

Niet verhuizen? Dan nu verbouwen!

Wat valt er onder de verlaagde btw-regeling?

dinsdag 12 maart 2013
Niet verhuizen? Dan nu verbouwen!

De regering is van zins de bouwsector te helpen en doet dat middels een beproefd recept: een btw-verlaging. Van 1 maart 2013 tot 1 maart 2014 geldt voor alle klussen aan het huis het lage btw-tarief van 6 procent. In 2010 en 2011 werd de btw voor de bouw ook al eens verlaagd. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft in tegenstelling tot vorige keer nu ook het tarief voor tuinaanleg en -onderhoud meegenomen in de verlaging. De bouwsector, maar ook andere bedrijfstakken zijn uitermate content met de belastingverlaging.

Bijvoorbeeld verkopers van parketvloeren hebben zeer goede herinneringen aan de vorige periode van verlaagde btw. In oktober 2009 zag de sector de omzet teruglopen met 9 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In november 2010 was de omzet ruim 32 procent hoger dan een jaar eerder. Keukenzetters en sanitairwinkels zagen destijds hun omzet met 13 procent toenemen. De brancheorganisatie voor onder meer woonwinkels CBW-Mitex zag ook een toename van de omzet in de interieurzaken waar de btw niet verlaagd was.

Wat valt er onder de verlaagde btw-regeling?
In principe valt alles wat wordt onderhouden, aangelegd, of vernieuwd aan woningen ouder dan twee jaar onder de regeling. Voor de duidelijkheid: het gaat om de opstal. Zaken als gordijnen, laminaat en niet-verlijmde vloerbedekkingen (inboedel) zijn dus uitgesloten. Zonder volledig te zijn heeft het ministerie van Financiën zelf ook een lijstje gemaakt met zaken die onder het lage tarief vallen:

  • badkamer, keuken, invalidentrap, dakterras, veranda, dakkapel, serre
  • riolering, asbestverwijdering
  • boilers, geisers, cv-installaties, kachels, zonwering, rolluiken, alarminstallaties, sauna's
  • garages, schuren, carports
  • aanleg dubbel glas, kozijnen
  • schoorsteenvegen
  • gietvloeren, plavuizen, tegels, parketvloeren, verlijmd tapijt

Niet verkocht? Kijk naar een nieuwe badkamer
Veel makelaars merken dat mensen die hun huis soms al meerdere jaren te koop hebben staan, nu besluiten om in plaats van een verhuizing de woning te verbouwen. Om de woonkwaliteit te verbeteren, maar ook om de verkoopbaarheid van het huis te vergroten. Een woning die instapklaar is, wordt veel sneller verkocht dan een huis waar van alles aan verbouwd moet worden.

Enige kritiek is er ook. Zo hadden bouworganisaties graag de kosten voor nieuwbouw ook onder het lage btw-tarief gezien. Zo wijst de vereniging van projectontwikkelaars NEPROM erop dat er in het woonakkoord van de regering wel geld vrijgemaakt wordt voor het energiezuinig maken van huizen, maar dat die daling van het energieverbruik ook bereikt had kunnen worden met energiezuinige nieuwbouw. De komende jaren zullen er veel minder nieuwbouwwoningen worden opgeleverd om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie