Nieuws

Net 18 en toch schadevrije jaren opbouwen?

Gouden handboeien voor jonge bestuurders

donderdag 21 maart 2013
Net 18 en toch schadevrije jaren opbouwen?

Sinds 2011 kun je al vanaf 16 jaar beginnen met rijlessen. Het rijbewijs kun je dan op je 17e halen, maar pas vanaf 18 jaar is het mogelijk om zonder geregistreerde begeleider te rijden. Ook het kopen van een eigen auto mogen jonge bestuurders pas vanaf 18 jaar. Alhoewel, kopen is vaak het probleem niet. Meestal loopt zo'n voornemen spaak bij de autoverzekering. Jonge automobilisten hebben een veel grotere kans om schade te rijden en betalen vaak forse opslagen op de premies. Verzekeringsbedrijf VKG bedacht daarom de NoClaimStarter. 

Die forse opslag op de premie maakt autorijden voor veel jongeren te duur. Daarom nemen ze nog wel eens het risico om hun auto dan maar op naam van hun ouders te verzekeren. Dat is uitermate risicovol, want feitelijk rijden deze jongeren onverzekerd rond. VKG bedacht voor hen een alternatief. Als jongeren ervaring opdoen in de auto van hun ouders, dan kunnen zij daarvoor beloond worden zodra ze zelf een auto aanschaffen. Voor 15 euro per maand bovenop de normale premie van de ouders, bouwt ook een kind een soort schadevrije jaren op. De berekening op de website van VKG is als volgt:

Een automobilist (22) uit Alkmaar die vier jaar schadevrij in de auto van zijn vader heeft gereden, wil nu zijn eigen Volkswagen Golf verzekeren. Waar hij zonder de NoClaimStarter bij de goedkoopste autoverzekeraar over de eerste twee jaar ruim € 1.790 moet afrekenen, kost hem dat bij gebruik van de NoClaimStarter € 757. Plus vier jaar NoClaimStarter -€ 661- levert een totaalbedrag op van € 1.418. Een besparing van 21%.

Gouden handboeien
De NoClaimStarter lijkt alleen maar winnaars te hebben. Maar er zijn zeker ook vraagtekens te plaatsen. De schadevrije jaren waar VKG van spreekt, zijn niet overal geldig. Sterker nog, ze zijn alleen geldig bij VKG zelf. Je kunt op één auto namelijk maar één keer schadevrije jaren opbouwen. Anders zou een gezin met drie rijdende kinderen in een jaar tijd vier schadevrije jaren kunnen opbouwen met slechts een auto. Andere verzekeraars erkennen de 'extra' schadevrije jaren niet en het papiertje waarop staat dat de jonge bestuurder ervaring heeft opgedaan in vaders auto, is dus buiten het VKG-kantoor waardeloos. De NoClaimStarter fungeert zo als gouden handboeien.

En nog iets anders: Als een jongere tóch schade rijdt in de auto van zijn ouders, dan vallen de schadevrije jaren van de ouders niet terug. Die van de jongere wel. Er bestaat dus ook het risico dat een jonge bestuurder moet beginnen met een flinke achterstand als hij zijn eerste auto moet verzekeren. Gek genoeg kan dat juist voor jongeren reden zijn om VKG juist vaarwel te zeggen, want de negatieve schadevrije jaren van de maatschappij zijn uiteraard óók alleen bij VKG geldig.

Ondanks dat de schadevrije jaren die met de NoClaimStarter opgebouwd kunnen worden niet officieel zijn, denkt VKG wel dat andere verzekeraars geïnteresseerd zijn om extra korting te geven aan jongeren die de extra verzekering hebben gehad. Ouders die vanwege het risico op schade en hogere premie hun auto liever niet aan hun kind toevertrouwen, kunnen met de NoClaimStarter dat risico wel wegnemen. De voordelen voor het kind zelf zijn echter zeer beperkt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie