Nieuws

Leven fors duurder geworden in 2013

Hoogste inflatie in 10 jaar

donderdag 28 maart 2013
Leven fors duurder geworden in 2013

Inflatie, geen onderwerp waar je eens bij de koffieautomaat een gezellig gesprek over begint. Toch is het iets waar we allemaal mee te maken hebben. Producten en diensten worden duurder. Hierdoor kunnen we voor hetzelfde geld minder kopen. De inflatie in Nederland ligt de afgelopen maanden op het hoogste niveau in tien jaar. Zeker nu sparen maar weinig rente oplevert, gaan we er hierdoor per saldo flink op achteruit.

In februari 2013 was de inflatie in Nederland 3,2 procent, fors hoger dan het Europees gemiddelde van 1,8 procent. Van alle Europese landen gaat alleen Estland ons voor, waar producten en diensten in februari vier procent duurder werden. In Griekenland hebben ze nauwelijks last van inflatie. Door de ingezakte economie is er zelfs sprake van een daling van de prijzen (deflatie) als we de verhoging van belastingen buiten beschouwing laten.

Verhoging BTW en assurantiebelasting  oorzaak
In 2011 behoorde Nederland nog tot de landen met de laagste inflatie. Dat het leven in de afgelopen maanden fors duurder werd, kwam voor een groot deel door de in oktober verhoogde BTW. Ook het verhogen van de assurantiebelasting en de belasting op benzine en sigaretten is van invloed. Deze ontwikkelingen vonden ook in 2001 plaats, toen eveneens een BTW-stijging werd doorgevoerd.  Overigens is er nog geen reden tot ongerustheid. De Europese norm qua gemiddelde inflatie ligt op twee procent ligt. Met gemiddeld 1,8 procent over een periode van tien jaar blijft Nederland daar net onder.

We geven minder uit, vooral aan auto's en woninginrichting
Nederlanders zijn nog steeds weinig kooplustig. In januari gaven we met z'n allen 2,3 minder uit dan in dezelfde maand van het vorige jaar. Al anderhalf jaar geven we iedere maand minder uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het gevolg: een economie waar de groei uit is. In januari gingen  vooral duurdere aankopen in de ban, met een daling van 11,9 procent ten opzichte van januari 2012. Op auto's, woninginrichting en huishoudelijke artikelen werd het meest bezuinigd. De uitgaven aan benzine gingen iets omhoog met 1,4 procent. Ook de energiekosten lagen hoger, maar dat had met het koude weer te maken.

Inflatie bestrijden met hoge rente
Inflatie laat zich lastig sturen. Wanneer de economie aantrekt en de verkopen van producten en diensten stijgen, valt ook te verwachten dat de prijzen stijgen. Toezichthouders als de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen actie ondernemen door bijvoorbeeld de rente te verhogen die banken betalen wanneer ze geld lenen van de ECB. Een dergelijke rentestijging heeft tot gevolg dat bedrijven en consumenten minder geld uitgeven, lenen wordt namelijk duurder. De inflatie daalt dan normaal gesproken.

De ECB doet door de crisis echter iets heel anders. Het stelt juist geld tegen een lage rente ter beschikking. Op die manier worden we verleid om geld uit te geven en zo de economie in Europa te stimuleren. Want helaas ontstaat onze inflatie juist door de bezuinigingen en niet door de gestegen verkopen. Die 'rentesubsidies' van de ECB hebben we dus hard nodig.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie