Nieuws

Huizenprijzen stijgen eindelijk iets

Goed nieuws voor starters

vrijdag 22 maart 2013
Huizenprijzen stijgen eindelijk iets

De prijs van een woning is eindelijk weer iets omhoog gegaan: van € 206.500 naar € 210.000. Ook werden er in februari 25% meer woningen verkocht dan de maand ervoor. Het is helaas te voorbarig om te spreken van een opleving. In december vorig jaar gaven we namelijk al aan dat de prijzen in februari en maart 2013 zouden kunnen gaan stijgen. Veel mensen profiteerden in november en december 2012 nog van de mogelijkheid om niet verplicht te hoeven aflossen. Dat zien we nu al terug in de cijfers en dat gaat volgende maand nog veel duidelijker worden. 

De februaricijfers van het Kadaster hebben betrekking op het moment waarop de woning passeert bij de notaris. Dit is momenteel ruim drie maanden na de verkoop bij de makelaar. De actuele cijfers gaan dus over de verkopen die rond november 2012 hebben plaatsgevonden. In december 2013 profiteerden nog veel meer mensen op het laatste moment van de aflossingsvrije koopmogelijkheden. Dat zal zeker de hoeveelheid verkochte woningen en waarschijnlijk ook de prijs opdrijven.
 
Stijging prijs en verkopen 'logisch' na slechtste maand ooit
De stijging in verkopen van 25% klinkt positief maar geeft een vertekend beeld. In januari was er namelijk sprake van de grootste prijsdaling op jaarbasis ooit (!), tenminste sinds het Kadaster in 1995 startte met het bijhouden van de gegevens. Dat dal zijn we in ieder geval (voorlopig) uit. Als we het over de prijs hebben, moeten we verder terugkijken om een reëel beeld te hebben. Op de piek in september 2008 kostte een woning € 258.000. Dat is 18% meer dan nu.

Wat gebeurt er na april 2013?
Volgende maand komen de cijfers binnen die betrekking hebben op de verkopen in december 2012. De kopers en verkopers van die woningen zitten dus deze maand bij de notaris. Die cijfers zullen rooskleurig zijn. In mei pakken we wellicht nog een staartje daarvan mee, maar mei en juni tonen ook de cijfers van januari en februari 2013. Toen zakten de verkopen weer hard in. Een flinke daling van de aantallen zal dan weer het gevolg zijn.

Overheid zorgt voor pieken en dalen in verkoop
Alle 'rare' pieken en dalen van het afgelopen jaar tonen het wispelturige beleid aan van de overheid. Inmiddels is er op dat terrein duidelijkheid. De duidelijkheid is met name dat de overheid voorlopig geen geld heeft om de verkopen te stimuleren. De Blok-hypotheek is een goedbedoeld initiatief, maar eerder een gevaar dan een oplossing. Wie wil verkopen, zal daarom helaas een eventueel verlies moeten accepteren, een deel van het eigen spaargeld moeten aanbreken of voorlopig nog even in de oude woning moeten blijven wonen.

'Goed' nieuws voor starters
Voor starters is er eigenlijk gewoon goed nieuws. Omdat duidelijk is dat er vanuit de overheid zeker tot begin 2015 weinig kans is op stimuleringsmaatregelen, heb je als starter weinig reden meer om de verkoop nog veel verder uit te stellen. Wellicht daalt de woningprijs nog iets maar een stabilisatie voor eind 2013, begin 2014 is al aangekondigd, onder andere door het CPB en de De Nederlandsche Bank. En de woningprijzen, die zijn gewoon laag. Meer huis voor minder geld dus.

Let ook op dat je als starter langzaam minder gaat kijken naar de woningprijs en meer naar de hypotheekrente. De invloed daarvan op je maandelijkse lasten is namelijk net zo groot als die van de woningprijs. En op het terrein van de hypotheekrente staat mogelijk nog wat te gebeuren.

Starters trekken aan het langste eind. De overheid stelt geen riante starterssubsidies in het vooruitzicht, maar dat is eigenlijk ook helemaal niet nodig. De prijzen van woningen zijn met 18% gekelderd. Kocht jouw broer, vriend, collega of kennis vijf jaar geleden een huis, dan betaalt hij daarvoor bruto € 180 per maand meer dan wanneer jij nu datzelfde huis zou kopen. Het wordt dus langzamerhand tijd om dit voordeel te verzilveren.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie