Nieuws

Extra aflossen hypotheek: wel of niet doen?

Actie noodzakelijk voor 1 op 3 woningbezitters

woensdag 6 maart 2013
Extra aflossen hypotheek: wel of niet doen?

Ongeveer 65% van de woningbezitters heeft de zaken goed voor elkaar en hoeft zich geen zorgen te maken om de financiële situatie. De rest doet er verstandig aan hun geldzaken eens goed te bekijken en bijvoorbeeld te starten met (extra) aflossen. Bij 3% van de woningbezitters is dat zelfs echt noodzakelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van ING. 

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat  65% van de woningbezitters maandelijks geld overhoudt en dat zelfs 75% een redelijke financiële buffer heeft. In dat geval kán extra aflossen op de hypotheek interessant zijn. Wanneer is (extra) aflossen een goed idee?

Waarom zou je extra aflossen?
Extra aflossen kan natuurlijk alleen maar als er enige financiële ruimte is, in de vorm van een maandelijks bedrag bovenop de maandlasten of een eenmalige  som (spaar-)geld. Is dat het geval, dan zijn er tal van redenen waarom extra aflossen verstandig kan zijn. Bijvoorbeeld om de kans op toekomstige restschuld te verkleinen, of omdat je wil besparen op totale kosten van je hypotheek. Tussentijds aflossen resulteert immers in een lagere schuld, en dus minder te betalen rente.

Vandaag de dag is de laagste hypotheekrente (4,20% voor tien jaar rentevast) bijna twee procent hoger dan de hoogste spaarrente van dit moment (2,25%). Heb je flink wat spaargeld (meer dan € 21.139, of € 42.278 met partner) dan betaal je bovendien 1,2% vermogensrendementsheffing. En dan hebben we het nog niet eens over de inflatie à 3% voor 2013. Ofwel, je spaargeld levert momenteel bar weinig op, terwijl je over je hypotheeklening juist veel rente betaalt.

Waarom zou je dat niet doen?
Natuurlijk zijn er ook volop redenen om niet extra af te lossen, zelfs als je daar wel de financiële ruimte voor hebt. Omdat je je spaargeld weer op wilt kunnen nemen bijvoorbeeld. Of omdat je bank een onaantrekkelijke voorwaarden hanteert voor tussentijds aflossen. Of omdat je huis duidelijk meer waard is dan de hypotheek. Of omdat je maandelijkse rentelasten dalen waardoor ook je fiscaal voordeel afneemt.

En ook hier speelt de inflatie een rol: die 3% heeft niet alleen invloed op de waarde van je spaargeld, maar ook op de waarde van je hypotheek. Heb je een hypotheekschuld van € 250.000, dan voelt die schuld ieder jaar iets minder zwaar. Los je dat bedrag niet nu maar over twintig jaar af, dan kost het je in verhouding veel minder geld. Wat dat betreft is het dus financieel aantrekkelijk om het aflossen van je hypotheek uit te stellen.

Ben je in de positie dat je een mooi bedrag 'over' hebt, dan kan aflossen op de hypotheek een verstandige keuze zijn. Of het ook daadwerkelijk de financieel meest interessante keuze is, is afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Alternatieven zijn bijvoorbeeld een extra bijdrage in de spaarpolis of op de bankspaarrekening, opbouw van pensioen of beleggen in aandelen of obligaties. Voor meer info kun je het onderstaande formulier invullen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie