Nieuws

Deze verzekeringen kun je best missen

Pas op voor de verkoper

vrijdag 15 maart 2013
Deze verzekeringen kun je best missen

Met het adviseren dat je een bepaalde verzekering best wel kunt missen, kan de Wegwijs-reactie beticht worden van onverantwoord advies. Toch zijn sommige verzekeringen overbodig. En dan hebben we het niet zozeer over de jaarlijks doorlopende gezinsverzekeringen maar over de ad-hoc afgesloten kleine verzekeringen bij een vliegticket, weekendje weg of bij de skiverhuur.

Wie op wintersport gaat en zijn ski's of snowboard huurt, krijgt op het moment van afrekenen tegenwoordig altijd de vraag: "You want an insurance?", al dan niet in de Duitse of Franse taal. Met de vele verhalen over gestolen ski's, stem je veelal snel in met deze vraag. Die € 15 extra maken immers niet zoveel uit of het totaalbedrag van de skivakantie. Zonde van het geld. Ski's en snowboards die gestolen worden, zelfs als ze gehuurd zijn, vallen al onder je reisverzekering. Alleen als je gaat skiën zonder reisverzekering kan het verstandig zijn om een verzekering voor je ski's of snowboard af te sluiten. Maar dit komt weinig voor.

Vakantiehuisje of vliegticket geboekt?
Wie met familie een weekendje weg gaat naar een vakantiehuisje, krijgt tijdens het boeken altijd de vraag of er een annuleringsverzekering moet worden afgesloten. Ook in dit geval zijn de kosten laag: slechts 1,5% tot 2,5% van het totaalbedrag. We nemen ze er vaak voor het gemak bij maar de dekking is in deze situaties vaak beperkt: pas bij ernstige ziekte of overlijden kan er aanspraak op worden gemaakt. Bovendien is er maar een kleine kans dat je er daadwerkelijk aanspraak op moet maken. Ook in dit geval kun je je afvragen of je het geld niet beter in je zak kunt stoppen.

Ook geldt dezelfde opmerking als bij de ski's. Bij veel mensen zit de annuleringsverzekering al geïntegreerd in hun reisverzekering. Maar helaas is niet iedereen hiervan op de hoogte. Dus los van de vraag of de verzekering nuttig is voor slechts een weekendje weg, is de kans ook aanwezig dat de verzekering wederom dubbelop is.

In dit voorbeeld noemden we een weekendje weg. Maar bij het boeken van de vliegtickets of het boeken van een reis bij het reisbureau geldt hetzelfde. "Of je er een annulerings- of reisverzekering bij wilt", is een vaste terugkerende vraag.

Verlengde garantie of kleine andere verzekering
In de detailhandel komt het ook voor. Koop je een nieuwe fiets, dan zal de handelaar daar altijd een fietsverzekering bij aanbieden. Dit kan handig zijn, maar blijf nuchter. Op het koopmoment ben je als consument blij met je nieuwe aankoop. Je wilt hem niet kwijt. Je besluit daarom veel sneller om een verzekering te nemen dan wanneer je een maand later, met de fiets in de schuur, de vraag zou krijgen of je de nieuwe fiets zou willen verzekeren.

Een verzekering zonder advies
In het aanbod van deze kleine verzekeringen schuilt ook het gevaar van ontbrekend advies. Een website voor vliegtickets zal niet tegen jou zeggen: we hebben de dekkingen en premie van de annuleringsverzekeringen eens op een rij gezet en dit is een hele goede dekking tegen een lage premie. Nee, er wordt één verzekering aangeboden met één premie en één dekking. De dekking ervan staat vaak onder een linkje dat je apart moet aanklikken. En gebeurt de verkoop persoonlijk dat zie je meestal niet eens de dekking voordat je je verzekering betaalt. Ook de premie zal zeker niet de laagste zijn.

De verzekering op zichzelf kan dus prima zijn maar de verkoper, of dat nou een persoon of een website is, fungeert niet als adviseur maar als verkoper.

Ofwel: wordt je additioneel een verzekering aangeboden op een moment dat je eigenlijk helemaal niet op zoek of geïnteresseerd bent in een verzekering, let dan op. De verzekering kan overbodig zijn, de dekking kan veel uitsluitingen bevatten of de verzekering is in verhouding duur. Kies je de dekking bewust en voel je je er prettig bij, dan is dat uiteraard prima. Maar denk goed na en stap af van de 'ja, doe er maar bij'-mentaliteit.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie