Nieuws

Concurrentieslag bij hypotheekaanbieders aanstaande?

Kleinere hypotheekbank veel goedkoper

woensdag 20 maart 2013
Concurrentieslag bij hypotheekaanbieders aanstaande?

Als een financiële partij opeens zijn hypotheekrente met een vol procent verlaagt, dan lijkt er iets aan de hand te zijn. Het relatief onbekende Conservatrix verlaagt zijn rente voor hypotheken die tien jaar vast staan van 5,3% naar 4,3%. Daarmee is deze kleine bankverzekeraar, samen met andere kleine en onbekende banken Argenta, Allianz, Delta Lloyd en Hypotrust opeens goedkoper dan de drie grote Nederlandse banken. Allianz en Argenta staan zelfs op 4,2% rente. Worden Rabobank, ABN AMRO en ING uitgedaagd om te concurreren?

In de tweede week van maart verlaagden zowel Rabobank als ABN AMRO hun rentetarieven. Rabobank liet de rente dalen van 4,5% naar 4,4%. ABN zit daar licht boven en ging van 4,55% naar 4,45%. En daarmee lijken de grote banken de kleinere op de voet te willen volgen. Echt concurreren, daar beginnen ze nog niet aan. Want geen enkele bank zit te wachten op een prijzenoorlog zoals we die zien bij supermarkten of bij autoverzekeringen. Maar ze lijken wel een beetje te buigen voor de concurrentie.

Wie zijn die kleinere aanbieders
De term 'kleine aanbieder' behoeft enige toelichting. Immers: Allianz en Delta Lloyd klinken niet als kleine partijen. Echter, we kennen hen vooral via hun verzekeringen. Daarnaast hebben ze echter ook een bankonderdeel. En juist op dat terrein zijn ze vele malen kleiner dan de drie bekende banken. ING, ABN en Rabo hebben gezamenlijk 70% van de hypotheekmarkt in handen. Alle andere aanbieders tezamen zijn goed voor de overige 30%.

Lagere rente vaak 'tijdelijke aanbieding'
De hypotheekrente bij een kleinere aanbieder is eigenlijk altijd lager dan die bij de een grote bank. Tegelijkertijd hebben de lage rentes bij zo'n bank vaak een tijdelijk karakter. Na een aantal maanden is het geld dat deze partij beschikbaar had voor het uitzetten van leningen weer op, en wordt de rente verhoogd. Anderzijds is het zo dat, wanneer de ene kleine aanbieder de rente verhoogt, een andere kleine aanbieder daar nog even mee wacht. Het gevolg: er is altijd wel een kleinere aanbieder die voordeliger blijft dan de grote. Soms is het Delta Lloyd, dan weer Argenta en dan weer Hypotrust.

Waarom toch naar een bekende bank
Je bankiert al bij de ABN AMRO, je ziet de Rabobank terug op televisie of je wordt gebeld door ING om een afspraak te maken. Drie mogelijke redenen waarom de duurdere banken toch nog steeds zoveel klanten aan zich weten te binden. Deze duurdere banken kennen hun eigen concurrentiepositie maar al te goed. Als ze té duur worden, weten ze dat de klant toch op zoek gaat naar het alternatief. En dat willen ze niet. Daarom houden ze de kleinere banken goed in de gaten. Verlagen die hun hypotheekrente, dan volgen de grote banken op afstand. Zo zijn ze wel duurder, maar verliezen ze hun klanten niet.

Praktisch geen verschil in leningen
Een hypotheeklening is een hypotheeklening. Waar je die lening sluit is niet zo belangrijk, ervan uitgaande dat de voorwaarden gelijk zijn, maar dat is over het algemeen wel het geval. Dat laatste kan een adviseur overigens goed voor je inzichtelijk maken. Zelfs als een bank failliet gaat, wat bij een kleinere bank wellicht eerder gebeurt dan bij een grotere, dan is er geen probleem. Je hebt namelijk geen geld tegoed, zoals bij een spaarrekening, maar je moet geld terugbetalen. Of je dat geld nou terugbetaalt aan ABN, Allianz, Conservatrix of ING maakt bar weinig uit.

Veel kleinere hypotheekaanbieders verlaagden onlangs hun rente. De grotere banken volgden op afstand. Of hiermee de grote concurrentieslag is begonnen? Dat kunnen we over een tijd pas zien. In België en Duitsland liggen de rentes één á twee volle procenten lager. Natuurlijk zit de geldmarkt daar anders in elkaar. Maar niet zo anders dat dit enorme verschil te verklaren is. De Nederlandse banken blijven dus een hogere marge rekenen. Het is daarom te hopen dat de kleine Davids de grote Goliaths er snel onder krijgen.  

Meer informatie over de mogelijkheden van een kleine voordelige hypotheekbank versus een grotere duurdere bank is te verkrijgen via onderstaande kaart. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie