Nieuws

Achmea past premies aan met Independer

Zelfs schijn van onafhankelijkheid verdwenen

vrijdag 1 maart 2013
Achmea past premies aan met Independer

Ruim een jaar geleden nam verzekeringsconcern Achmea internetvergelijker Independer over. Direct na de overname concludeerden marktanalisten en economen dat van een onafhankelijke vergelijker geen sprake meer kon zijn. Die conclusie werd door Achmea en Independer met vuur bestreden, beide bedrijven wilden slechts van elkaar leren. Inmiddels wordt het gelijk van de analisten steeds meer aangetoond. Independer heeft zich volledig aan Achmea uitgeleverd. Het is de vraag waarom andere verzekeraars zulke innige zakenpartners blijven van directe concurrent Independer.

Achmea-topman Willem van Duin presenteerde eerder deze week de jaarcijfers van zijn bedrijf. Daarbij kondigde hij aan dat de prijs van Achmea-verzekeringen steeds dynamischer wordt gemaakt. Daarmee bedoelde hij dat tarieven sneller en eenvoudiger naar boven of beneden te corrigeren zijn, afhankelijk van de consument die de aanvraag doet. Independer speelt daarin een sleutelrol. Alle gegevens die door consumenten worden achtergelaten op Independer, in combinatie met de uiteindelijk afgesloten verzekering, worden eigendom van Achmea. Independer behoudt zich het recht voor deze informatie door te spelen aan de bedrijven waar informatie over wordt opgevraagd.

Klantgericht?
Independer oprichter Edmond Hilhorst is zelf overtuigd van de objectiviteit van Independer en hij gelooft dat met hem iedereen dat is. In een terugblik op de overnameperiode zegt hij dat consumenten inmiddels goed begrijpen dat het advies van Independer nog net zo onafhankelijk is als voor de overname. Om er kort aan toe te voegen dat Achmea zeker niet wordt voorgetrokken. Wat Achmea met de uitgebreide analyse van persoonsgegevens  doet, is blijkbaar niet van invloed op Hilhorsts eigen definitie van objectiviteit en klantgerichtheid.

Bedenkelijke reputatie
Independer had al voor de Achmea-tijd geen smetteloze reputatie omtrent privacy, kwaliteit en transparantie. Zo raakte het een aantal jaar geleden verwikkeld in een rechtszaak rond de verkoop van grote bestanden met persoonsgegevens van Funda-bezoekers. Daarnaast moest het in 2011 na jarenlang juridisch touwtrekken een schadevergoeding van 150 duizend euro betalen vanwege ernstige nalatigheid richting een klant. En in 2010 lag het onder vuur omdat zorgverzekeraars (waaronder Achmea) zagen dat hoe meer Independer van hen betaald krijgt, hoe beter ze zichtbaar werden in de adviesresultaten.

Naast de vraag of je Independer en haar partners de beschikking wilt geven over al je persoonsgegevens, zouden consumenten die zoeken naar een verzekering zichzelf nog een vraag moeten stellen. Als Achmea op de hoogte is van de offertes die ik van andere verzekeraars gekregen heb, krijg ik van Achmea dan nog wel de scherpste aanbieding? De vraag stellen is hem beantwoorden. Het is alsof je de ABN AMRO vraagt om de beste hypotheekrente van de Rabobank. Onafhankelijk assurantieadvies bestaat nog steeds in Nederland. Al vind je zelden op internet.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie