Nieuws

Ziekenhuisnota Slotervaart: 30% eigen bijdrage

Achmea zegt opstandig ziekenhuis vaarwel

vrijdag 8 februari 2013
Ziekenhuisnota Slotervaart: 30% eigen bijdrage

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis heeft zich opnieuw in de kijker gespeeld. Na eerdere conflicten met andere zorgverzekeraars is het ditmaal verzekeringsreus Achmea dat geen zaken meer wil doen met het ziekenhuis. Klanten van Achmea die zich na 1 april toch bij het ziekenhuis in Amsterdam-West melden, lopen het risico een eigen bijdrage te moeten betalen tot 30 procent van de nota. Dat geldt voor klanten van alle Achmea-merken, waaronder Zilveren Kruis, Interpolis, FBTO en Agis.

Het Slotervaartziekenhuis ligt niet voor het eerst in de clinch met een zorgverzekeraar. In 2010 was er een hoogoplopend conflict met CZ over borstkankeroperaties. De Amsterdammers zouden er te weinig uitvoeren waardoor de kwaliteit volgens CZ in gevaar kwam. CZ wilde slechts voor die behandeling geen contract meer tekenen, waarop het ziekenhuis woedend dan maar alle contracten met CZ verscheurde. Dat conflict was echter kinderspel vergeleken met de nieuwe ruzie. De meeste verzekerden van CZ wonen in het zuiden van het land en niet in Amsterdam. Achmea zorgt daarentegen voor de helft van de omzet van het Slotervaartziekenhuis.

Wie scheurde het eerst?
Beide kemphanen spelen elkaar de zwarte piet toe. Achmea beweert dat het ziekenhuis veel meer budget vroeg dan de maximale stijging van 2,5 procent die landelijk was afgesproken. Een woordvoerder van Achmea vindt dat het maatschappelijk onverantwoord is om daaraan te voldoen. Na lang onderhandelen is voor Achmea nu de grens bereikt, aldus de verzekeraar. Bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis Aysel Erbudak heeft de mislukte onderhandelingen volstrekt anders beleefd: niet Achmea, maar het Slotervaartziekenhuis heeft een streep getrokken en het contract opgezegd.

Medicijnen
Volgens Erbudak gaat de discussie niet over een budgetoverschrijding, maar over de vergoeding van dure medicijnen. Het ziekenhuis wil de garantie dat als ze meer heeft moeten voorschrijven dan het Achmea-budget toelaat, dat die kosten op het einde van het jaar alsnog verrekend worden. Achmea zou dat risico echter volledig bij het ziekenhuis willen neerleggen. Tegen vakblad Zorgvisie zegt Erbudak daarover: "Achmea wil zijn winstdoelstelling halen van minimaal 100 miljoen euro dit jaar. En ik wil daar niet aan meehelpen." Volgens haar lopen de gesprekken met de andere zorgverzekeraars prima.

De nieuwe contracten hadden in moeten gaan per 1 april. Pas vanaf dan lopen patiënten die nog niet bij Slotervaart onder behandeling waren het risico om 30 procent zelf te moeten betalen. Klanten die spoedeisende zorg nodig hebben of werden doorverwezen door een huisarts hoeven niet zelf mee te betalen. De Achmea-verzekerden die wel onverwacht een eigen bijdrage voorgeschoteld krijgen hebben van het Slotervaartziekenhuis de toezegging gekregen dat het ziekenhuis die kosten zelf voor haar rekening neemt. Voor hoe lang die toezegging geldt, is niet bekend.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie