Nieuws

Woningmarkt nu nog teleurstellend...

Kadaster registreert 11,6 procent minder woningverkopen in januari

maandag 18 februari 2013
Woningmarkt nu nog teleurstellend...

In januari registreerde het Kadaster 6.260 woningverkopen. Ten opzichte van december kelderde het aantal verkopen met maar liefst 63,9 procent. Op jaarbasis is de daling met 11,6 procent minder scherp maar geeft ook deze weinig reden tot optimisme. De woningmarktcijfers van het Kadaster lopen circa drie maanden achter op het daadwerkelijke verkoopmoment bij de makelaar. Om te bekijken of de cijfers echt zo slecht zijn, gaan we dan ook even terug in de tijd. En dan zien we dat de compensatie nog moet komen.

Zoals eerder beschreven registreert het Kadaster de verkoop pas wanneer de woning passeert bij de notaris. Dit terwijl kopers en verkopers gemiddeld 3,5 maanden eerder eens werden bij de makelaar. De cijfers over januari hebben dan ook betrekking op de verkopen medio september 2012.

Herstel komt nog
Makelaars en hypotheekbanken meldden in oktober tot en met december de vraag maar met moeite aan te kunnen. Kopers wilden overheidsplannen voor zijn en de verkoop nog in 2012 rond hebben. Deze drukte lijkt in schril contract te staan met de deze toenemende kopersinteresse aan het eind van vorig jaar. Vanwege het meetmoment van het Kadaster is de stijging echter nog niet verwerkt in de actuele cijfers van het Kadaster. Pas rond maart zal duidelijk worden dat de banken en makelaars goede zaken deden en ze de drukte ook verzilverden met woningverkopen.  

Forse daling
Duidelijk is in ieder geval dat in de periode tussen de verkooppiek rond juni 2012 en eind 2012 de woningmarkt fors terugviel. Met name vrijstaande woningen waren minder in trek. De prijsdaling van dit type woning kon niet voorkomen dat er 29,1 procent minder van verkocht werden dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoekwoningen bleken het best bestand tegen de teloorgang, de verkoop hiervan daalde met slechts 1,6 procent.

Wat betreft provincies komt Flevoland als beste uit de bus. In tegenstelling tot alle andere provincies nam de woningverkoop in deze provincie toe, met 9,7 procent. Utrecht liet met 29,5 de grootste daling zien. Op het lijstje van verliezers was Noord-Holland de best presterende provincie (-2,7 procent).

Dat de cijfers over het aantal woningverkopen tegenvallen is een feit. Toch is het te vroeg om te concluderen dat de verkooppiek eind vorig jaar een fabeltje is. De meer actuele cijfers van de NVM en de latere cijfers van het Kadaster wijzen uit dat kopers inderdaad voor 2013 hun slag wilden slaan. Wat betreft de actuele stand van zaken geldt nog steeds dat de overheid er goed aan doet om duidelijkheid te creëren. Want het nieuwe plan ter stimulering van de woningmarkt is niet de impuls waar de markt op wacht.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie