Nieuws

Waarom gaan we over op IBAN?

Gemakkelijk omzetten van je bankrekeningnummer

dinsdag 19 februari 2013
Waarom gaan we over op IBAN?

Of je er al klaar voor bent, vraagt de vriendelijke dame in een radiocommercial. Ze heeft het over je IBAN, het nummer dat je huidige bankrekeningnummer gaat vervangen. Bij betalingen op internet of het internetbankieren is het nog niet altijd zo ver. Wanneer je belastingzaken regelt, dien je nu al wel jouw IBAN op te geven. Maar hoe kom je aan dat nummer en waarom hebben we dit nieuwe nummer?

Vanaf nu tot begin volgend jaar gaan alle bedrijven, overheidsorganisaties en banken over op IBAN. Het idee erachter is dat iedereen in Europa betaalt op dezelfde wijze. Gemakkelijk bij het betalen van een geboekt hotel of bijvoorbeeld het huren van een auto in het buitenland. Net als bij de euro dus. Gemak voorop. Hoewel we inmiddels helaas ook de nadelige kanten van het hebben van één munt hebben gezien.

Wat is IBAN precies?
Iedereen in Nederland met een bankrekening heeft al een IBAN-nummer. Aangezien deze op dit moment alleen voor internationaal betalingsverkeer, is de kans groot dat velen het nummer nog nooit hebben gebruikt. IBAN staat voor International Bank Account Number. Het is een nummer dat in elk land bestaat uit een bestaand rekeningnummer, vooraf gegaan door een landcode (bijvoorbeeld NL), een controlegetal, een code van de bank en één of meerdere nullen. 

Aangezien de opbouw van het nummer standaard is, kun je jouw huidige rekeningnummer makkelijk omzetten. Dit kan op bijvoorbeeld deze website.

Voordeliger voor de bank
De nieuwe manier van betalen is een voortvloeisel uit de eenwording van Europa. Het streven is een gezamenlijke markt waarin ook wat betreft betalingverkeer de grenzen wegvallen. Uiteraard is de Euro daar een voorloper van. Naast de EU-landen doen ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, Zwitserland en Monaco mee. Los van gemakkelijker betalen verandert er voor de klant niet veel. Voor banken brengt het minder admistratieve lasten met zich mee, waardoor bankieren dus goedkoper wordt. Het is alleen de vraag of bankiers dit voordeel doorberekenen aan de klant. Hun voordeel op de hypotheekrente bijvoorbeeld, steken ze in eigen zak.

Gevaarlijker?
Met standaardisatie is verder niets mis. Wel geldt dat één uniform systeem een aantrekkelijker doelwit wordt voor internetcriminelen. Dit lijkt wellicht wat paranoide maar gaten in de digitale beveiliging op internet is een serieus probleem. Zo werd onlangs bekend dat hackers klantgegevens van honderden Nederlandse bedrijven in handen kregen. Meer op banken toegespitst kwamen studenten van de universiteit van Amsterdam er tijdens een studieopdracht achter dat ze via een beveiligingslek in de app van ABN Amro gegevens van klanten en zelfs pincodes konden achterhalen.
 
Nieuwe bankpas
In het kader van de omzetting naar IBAN ontvang je in de loop van het jaar een nieuwe betaalpas. Ook overschrijvingskaarten, acceptgiro's, voor wie ze nog gebruikt, en machtigingen worden aangepast.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie