Nieuws

Verwacht rendement AEX: +3,83 procent over 2013

Lezers verwachten redelijk beleggingsjaar

donderdag 28 februari 2013
Verwacht rendement AEX: +3,83 procent over 2013

In de afgelopen weken vroegen we je als lezer welke kant de aandelenkoersen naar jouw idee opgaan. De 1.263 deelnemers aan de poll verwachten eind dit jaar een stijging van de AEX met 3,83 procent. Opvallend is dat de maar liefst een kwart van de stemmers optimistisch gestemd is met een verwachte winst tussen de 5 en 10 procent. Van de pessimisten is opmerkelijk dat een relatief groot percentage rekening houdt met een daling van ten minste 20 procent.

De onderstaande uitkomst van de enquête maakt duidelijk dat onze lezers het vervolg van 2013 positief inzien. Maar met een verwacht rendement van gemiddeld 3,83 procent is er geen sprake van een rotsvast vertrouwen. Als deze verwachting inderdaad wordt waargemaakt, ligt het rendement slechts maximaal 1,6 procent boven de hoogst haalbare rente op een spaarrekening

Verwacht verloop AEX

Percentage stemmen

Stijging van ten minste 20%    8%
Stijging tussen 15 en 20% 5%
Stijging tussen 10 en 15% 13%
Stijging tussen 5 en 10% 25%
Stijging tot 5% 20%
Gelijkblijvende stand 8%
Daling tot 5% 6%
Daling tussen 5 en 10% 4%
Daling tussen 10 en 15% 4%
Daling tussen 15 en 20% 2%
Daling van ten minste 20% 6%


Intussen op de beurs…
Beleggers reageerden onlangs ontstemd op de verkiezingsuitslag in Italië. De vrees bestaat dat het land door de uitslag moeizaam te regeren valt. De reeds ingeslagen weg van bezuinigingen komt in gevaar wanneer de macht van bijvoorbeeld de flamboyante Berlusconi toeneemt. In ons eigen land publiceert het CPB sombere cijfers over de economie, al is Nederland nog altijd een sterk exportland.

Toezichthouders als de Amerikaanse Centrale Bank geven tegenwicht aan deze sombere informatie. De centrale banken stellen nog steeds tegen een lage rente geld beschikbaar aan bijvoorbeeld banken. Dit stimuleert de economie omdat zo ook bedrijven en particulieren op hun beurt weer tegen lagere kosten leningen kunnen afsluiten. Wanneer zij dat geld vervolgens uitgeven, profiteren ook de beursgenoteerde bedrijven daarvan.  Dat de wereldeconomie geen stand houdt zonder alle hulp van toezichthouders is op zich geen positief punt. Daarnaast is duidelijk dat de geldkraan ooit ook weer dicht gaat. Echter, beleggers zijn allang blij dat hier op korte termijn geen sprake van lijkt.

Eind december zullen we terugblikken op 2013: had de lezer het bij het juiste eind? Tot die tijd hopen we dat dit niet het geval is, en dat de aandelenbeurs méér stijgt dan 3,83 procent. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie