Nieuws

Stap terug op aandelenbeurzen

Amerikaanse Centrale Bank bederft goede stemming

vrijdag 22 februari 2013
Stap terug op aandelenbeurzen

Op de aandelenbeurzen sloeg recent de paniek licht toe. De AEX daalde sinds begin februari meer dan vier procent en in een recordtempo werd de winst van 2013 prijsgegeven. Twijfel over de ecomische toestand in Europa en uitspraken van de Amerikaanse Centrale Bank (FED) zorgden voor een mineurstemming. Een teleurstellend vervolg van de goede start in januari, maar nog geen man overboord.

Ook elders in de wereld daalden de aandelenbeurzen. Al was het vooral Europa waar beleggers pas op de plaats maakten. De Nederlandse koers staat op dit moment rond de 338 punten. 

Amerikaanse Centrale Bank bederft goede stemming
De Amerikaanse Centrale Bank (FED) heeft diverse maatregelen genomen om de Amerikaanse economie te stimuleren. Zo worden miljarden dollars beschikbaarbaar gesteld in de vorm van leningen met een lage rente. Bijvoorbeeld banken kunnen hierdoor tegen lage kosten lenen en dat geld weer uitlenen aan bedrijven en consumenten. Zo blijft het geld rollen en de economie zo goed als mogelijk draaien. Ook ondersteunt de Amerikaanse overheid banken wanneer zij klanten hebben die hun hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. Het gaat daarbij niet om misselijke bedragen, iedere maand steekt de overheid daar 85 miljard dollar aan leningen in.

Echter, het is niet zeker of de FED  op dezelfde voet doorgaat met de stimuleringsmaatregelen. Er kleven namelijk ook risico's aan. Financiele instabiliteit is er één van. Hoe meer de overheid ingrijpt, hoe kleiner de kans dat het bedrijfsleven op eigen kracht uit de problemen komt. Daarnaast stijgen de overheidskosten fors. Op termijn geldt ook het risico op inflatie. Wanneer er veel geld beschikbaar komt, stijgen de bestedingen van bedrijven en consumenten. Hierdoor komt meer vraag naar producten en diensten, die als gevolg van de stijgende vraag duurder worden. Dit komt pas aan de orde bij een opleving van de economie, maar je moet er al in een eerder stadium rekening mee houden.  Beleggers zijn bang dat de FED besluit het even rustiger aan te doen. Dit heeft tot gevolg dat op korte termijn de groei remt, wat de winst van bedrijven drukt. En om die winst is  het beleggers nu juist te doen.

Bezuinigingen Europese overheden moeizaam
Politieke leiders in Europa geven aan dat de economie in Europa er langzaam weer bovenop komt. Het probleem is dat dit maar mondjesmaat terug te zien is in de praktijk. Het vertrouwen dat mensen hebben in hun eigen financiele situatie is laag. Hierdoor geven ze weinig uit. Dat de rente door de acties van centrale banken laag is, helpt alleen als wij er ook gebruik van maken en geld spenderen. Daarnaast is het de vraag of overheden op langere termijn in staat zijn vast te houden aan strakke bezuinigingen. Zo lag in Griekenland het publieke leven recent stil vanwege protesten tegen de bezuinigingen. In Italie is de afloop van de presidentsverkiezingen spannend. Als Berlusconi opnieuw aan de macht komt, is het waarschijnlijk dat hij de door voormalig premier Monti aangebrachte bezuinigingsteugels weer wat laat vieren. Wellicht goed voor de bevolking, maar niet voor het vertrouwen. Voorbeelden die aantonen dat het uitvoeren van een bezuinigsplan niet alleen een papieren kwestie is.

Nog geen man overboord
Dat de aandelenbeurzen na de vliegende start van 2013 een stap terug doen is niet verwonderlijk. Beleggers zitten in een spagaat tussen hoopgevend nieuws uit landen als China en de nog steeds moeizame situatie in Europa. De ene keer wordt meer aandacht geschonken aan de kansen die een voorzichtig herstellende wereldeconomie biedt. De andere keer staan de problemen in een specifiek land weer centraal en gaat het vertrouwen overboord. De laatste echte paniek onder beleggers stamt van juli vorig jaar, toen de AEX in een korte tijd meer dan 15 procent daalde om destijds uit te komen op een stand van 285.

De aandacht zal ook in de komende weken gericht zijn op de centrale banken en de situatie in Europa. Ook de winstcijfers en de vooruitzichten die bedrijven publiceren staan weer in de belangstelling. Want uiteindelijk zijn die bepalend voor de waarde van een aandeel in het bedrijf.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie