Nieuws

Particuliere belegger ziet het weer zitten

Niet blind staren op vertrouwen

maandag 4 februari 2013
Particuliere belegger ziet het weer zitten

Particuliere beleggers zien de nabije toekomst steeds zonniger in. Voor het eerst in anderhalf jaar zijn er meer optimisten dan pessimisten, zo blijkt uit onderzoek van ING. Het toenemende enthousiasme komt deels doordat de aandelen van deze beleggers meer waard werden in de afgelopen tijd. Ook is het vertrouwen in de komende maanden gestegen. Niet verwonderlijk, de Nederlandse aandelenbeurs schommelt rond de hoogste stand sinds mei vorig jaar. In Amerika is het helemaal feest, daar bereikte de beurs de hoogste stand in vijf jaar. Hoogste tijd om op de succestrein te springen en ook aandelen te kopen of juist niet?

In december verwachtte 32 procent van de beleggers een stijging van de AEX. Dit percentage nam in januari toe tot 50 procent. Daarnaast is ook het aantal mensen dat een daling verwacht afgenomen. Door het toegenomen vertrouwen zijn beleggers bereid meer risico te nemen. Een kwart geeft aan dat het een goede tijd is om meer risicovolle aandelen te kopen, dit percentage lag in december nog op 18 procent.

We zijn benieuwd naar de mening van jou als Wegwijs-lezer. Geef in de enquête aan de rechterkant van deze pagina aan waar jij denkt dat de AEX in 2013 naartoe gaat.

Niet blind staren op vertrouwen
Op basis van het vertrouwen van anderen zelf ook aandelen kopen is niet verstandig. Het vertrouwen van particuliere beleggers hobbelt vaak achter de beurskoers aan. Stel: je hebt € 50.000 in aandelen geïnvesteerd, waarvan de waarde is gestegen naar € 55.000. In dat geval ligt het voor de hand om te verwachten dat dit succes voort zal duren. Terwijl een sombere blik op de toekomst de overhand heeft wanneer je ene deel van je geld in rook op zag gaan. Dit heeft weinig te maken met de daadwerkelijke kansen op de aandelenmarkt maar meer met menselijke karaktertrekjes.

Economische groei sleutelpunt
Wat door de ING geënquêteerden (61%) goed zien, is het belang van economische groei. Wanneer consumenten door alle bezuinigingen in de wereld hun geld op zak houden, is dat niet positief voor de winsten van bedrijven en de aandelenkoersen. En daar wringt de schoen. In Amerika en China lijkt de situatie te verbeteren. Deze werelddelen moeten dan ook zorgen voor de groei. 

Sceptici wijzen er op dat deze groei vooral wordt veroorzaakt doordat de overheden veel geld uitgeven. Te veel, want het geld hebben ze niet en moet geleend worden. Hoge schuldenlasten zijn het gevolg. Dat kan niet ongelimiteerd doorgaan en wat gebeurt er dan wanneer de Chinese staat bijvoorbeeld stopt met het aanzwengelen van de economie? Ook in Amerika is het de grote overheidsschuld die beleggers zorgen baart. Vroeg of laat zal dit leiden tot straffere bezuinigingen, die dan weer ten koste gaan van het bedrag dat de gemiddelde Amerikaan per maand kan besteden. Echter, voorlopig staan de signalen op groen en worden deze struikelpunten even aan de kant geschoven.  

Europa beter maar nog niet goed
In Europa gaat het beter. Althans, de paniek dat de overheden niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen is geluwd. Het laatste is vooral de verdienste van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze toezichthouder heeft overheden en banken geld geleend om ze van de ondergang te behoeden. Toch is Europa de crisis nog niet te boven. Bijvoorbeeld Spanje kampt nog met een torenhoge werkloosheid van 26 procent. Kortom, meer dan een kwart van de bevolking tussen de 18 en 65 jaar zit thuis op de bank. Ook landen als Griekenland en Italië kampen met een hoge werkloosheid en een moeizaam draaiende economie. Van Europa moet de wereld het dan ook niet hebben.

De Nederlandse aandelenbeurs is 2013 goed begonnen. Of dit een vervolg krijgt, hangt grotendeels af van de situatie in Europa. De problemen in onder andere Spanje komen weer bovendrijven en zoals het spreekwoord zegt, vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard…

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie