Nieuws

Koopwoningen in één jaar 9,6% minder waard

Grootste prijsdaling ooit!

donderdag 21 februari 2013
Koopwoningen in één jaar 9,6% minder waard

De prijzen van koopwoningen zijn wederom gedaald: in januari 2013 was de gemiddelde woning maar liefst 9,6% goedkoper dan een jaar eerder. Kijken we terug naar de piek in huizenprijzen (augustus 2008), dan bedraagt de prijsdaling ruim 19%. Dat blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde.

Is het nog nieuws of zijn we er ondertussen aan gewend? De dalende huizenprijzen zijn de afgelopen maanden eerder regel dan uitzondering. Toch is er in januari 2013 wel sprake van een extreme daling. Het is de grootste prijsdaling ooit een jaar sinds het CBS in 1995 startte met meten. Bovendien wisselden er ook nog eens bijna 12% minder woningen van eigenaar dan een jaar eerder.

Woningprijs negen jaar teruggezet
Met de huidige gemiddelde woningwaarde van € 206.583 zitten we nog geen € 2.000 boven de woningprijzen van januari 2004, ofwel negen jaar geleden. Een flink negatief rendement dus voor de woningbezitter.

Verloop woningprijzen 
Onzekerheid doet verkoper de das om
Het CBS ziet de per 2013 gewijzigde hypotheekregels als potentiële oorzaak voor de waardedaling. Koopwoningen werden vanaf januari inderdaad minder aantrekkelijk. Toch is dit niet de oorzaak van de lagere prijzen. De cijfers van het CBS worden samengesteld in samenwerking met het Kadaster, dat de woningwaarde registreert zodra een woning passeert bij de notaris. En dat is in de regel pas een maand of drie à vier na het tekenen van het koopcontract, ofwel de datum waarop de prijs bepaald werd. De cijfers van januari zijn dus gebaseerd op woningen die omstreeks september/oktober 2012 verkocht werden.

Wat was er toen aan de hand op de woningmarkt? Niet zoveel eigenlijk. En dat is meteen de oorzaak: de potentiële koper nam een afwachtende rol in vanwege de Tweede Kamerverkiezingen. Wonen, waaronder hypotheekmogelijkheden en de renteaftrek, speelde een grote rol in de aanloop naar de verkiezingen. Toen duidelijk werd dat de VVD en PvdA er samen uit moesten komen, lag nog niet voor de hand wat de gevolgen voor de woningmarkt zouden zijn. Geen wonder dat potentiële kopers terughoudend waren. Een duidelijke aanleiding voor lagere koopprijzen en minder verkochte woningen.

Vandaag de dag spelen onzekerheid en onduidelijkheid over politiek nog altijd een grote rol in de besluitvaardigheid van potentiële kopers. Eerder vandaag maakte Minister Blok (Wonen) bekend geen uitstel te verlenen voor het omzetten van de hypotheek. Slecht nieuws voor de huidige twijfelaars, maar goed nieuws voor de woningmarkt. Zowel kopers als verkopers hebben op dit moment vooral behoefte aan duidelijkheid over de lange termijn. Verder uitstel zou wat dat betreft een slecht plan zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie