Nieuws

Hypotheek oversluiten? De tijd dringt!

Onzekerheid woningmarkt wakkert weer aan

donderdag 7 februari 2013
Hypotheek oversluiten? De tijd dringt!

De oversluittermijn van bestaande aflossingsvrije hypotheken  staat op losse schroeven. De door de overheid bepaalde deadline van 1 april 2013 is te vroeg en hypotheekadviseurs hebben niet voldoende tijd om al hun klant te informeren en adviseren. Daarom wordt deze overgangsperiode verlengd tot 1 januari 2014. Althans, dat is wat branchevereniging Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD) bij minister Blok (Wonen) en de Tweede Kamer bepleit. 

Zoals inmiddels breed uitgemeten, kunnen hypotheekeigenaren tot en met 31 maart 2013 hun hypotheek fiscaal voordelig oversluiten. Dat is in theorie mogelijk, maar ondertussen is duidelijk dat adviseurs, banken en andere hypotheekverstrekkers de vraag naar informatie en advies niet aankunnen. De situatie is vergelijkbaar met eind 2012, toen veel mensen nog snel een nieuwe fiscaal voordelige hypotheek wilden afsluiten.

Hervormingen niet van leien dakje
De beperking van de hypotheekrenteaftrek is een van de vele hervormingen die minister Blok op de woningmarkt doorvoert. Zo debatteert de Tweede Kamer deze week over het huurbeleid. Ook daar stuit het Kabinet op veel commentaar. Inmiddels heeft het CDA aangekondigd om het huurbeleid voorlopig geen steun te verlenen. En dat levert problemen op, want de VVD en PvdA vormen in de Eerste Kamer samen geen meerderheid.

Eerder riep het CDA Blok al op de hypotheekrenteaftrek te versoepelen. Blok gaf destijds middels een brief aan de Eerste Kamer aan hier weinig voor te voelen. Daar lijkt nu verandering in te komen: inmiddels is bekend dat het kabinet nog enkele variaties op de woningmarktplannen zal doorrekenen. Wat de mogelijke gevolgen voor de reeds genomen besluiten over hypotheekrenteaftrek en oversluittermijn zijn, is nog niet duidelijk.

Hypotheekverstrekkers vervroegen deadline
Even terug naar de huidige wetgeving: Volgens OvFD worden hypotheekadviseurs momenteel overstelpt met vragen. "Het gaat om honderdduizenden klanten, die voor 1 april geïnformeerd en geadviseerd moeten worden en dat is absoluut onmogelijk", aldus OvFD. "Zeker wanneer deze klanten vervolgens van aanbieders maar tot 1 maart de tijd krijgen om omzettingsverzoeken in te dienen, omdat het anders niet op tijd verwerkt kan worden".

En hier stuiten we op een voorzien, maar daardoor niet minder vervelend probleem: hypotheekverstrekkers hanteren zelf een wat vroegere deadline, om zo de drukte te kunnen behappen en op tijd al het papierwerk rond te hebben. Zo moet je offerteaanvraag bij ABN AMRO uiterlijk 8 maart binnen zijn, bij Delta Lloyd op 1 maart en de SNS Bank hanteert zelfs 16 februari als deadline. Wil je nog 'iets' met je huidige hypotheek, dan begint de tijd nu behoorlijk te dringen.

Wie wordt er beter van uitstel?
Voor de huidige twijfelaars is het prettig dat zij meer tijd hebben voor informatie en advies. Of de rest van woningmarkt óók baat heeft bij verlenging van de overgangstermijn, valt te bezien. De huidige deadline van 1 april 2013 is al drie maanden later dan initieel de bedoeling was. Verder uitstel lijdt tot meer onzekerheid over de woningmarkt: duidelijke richtlijnen ontbreken en de Nederlandse woningeigenaar weet niet wat hij nog kan verwachten.

Worden zowel de plannen als genomen besluiten en gekozen deadline nu opnieuw onder de loep genomen, dan blijkt wederom dat gemaakte afspraken op ieder moment kunnen wijzigen. De overheid maakt plannen, voert deze door, wijzigt tussendoor gemaakte afspraken en zo nu en dan blijken reeds ingevoerde plannen helemaal niet haalbaar. Er worden plannen gemaakt en doorgevoerd, gemaakte afspraken worden gewijzigd of blijken toch niet haalbaar en opnieuw veranderen de regels. Geen wonder dat veel potentiële kopers zo niet meer durven te kopen. De woningmarkt zou veel meer baat hebben bij duidelijkheid over de lange termijn, dan steeds maar wijzigingen doorvoeren om een relatief kleine groep tegemoet te komen.

Voorlopig blijft de deadline van 1 april 2013 gehandhaafd. Wil je nog gebruik maken van de huidige mogelijkheden of twijfel je of je huidige (aflossingsvrije) hypotheek gewijzigd moet worden? Onderneem dan op tijd actie en ga er niet vanuit dat je bank of adviseur half maart nog tijd voor je heeft. Meer informatie kun je aanvragen via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie