Nieuws

Huis verkopen? Ruil 'm in!

Woningruilen via de NVM-makelaar

woensdag 6 februari 2013
Huis verkopen? Ruil 'm in!

Sander woont met zijn vrouw in een mooie rijtjeswoning in Arnhem. Recent kreeg hij een baan aangeboden in Rotterdam. Sander zou er graag op ingaan, maar iedere dag heen en weer reizen ziet hij niet zitten. Met de huidige woningmarkt zit een snelle verkoop van zijn woning er niet in en is verhuizen lastig. Voor onder andere Sander heeft Funda sinds kort een interessante optie, namelijk het ruilen van een woning. Bijvoorbeeld met iemand die de Randstad zat is en dichter bij de familie in het oosten wil gaan wonen.

Het fenomeen woningruilen is niet nieuw. Wel nieuw is dat een grote partij als Funda er actief op inzet. Van de bij Funda aangesloten NVM makelaars doen er voorlopig 150 mee met het initiatief, dat als proef draait in de omgeving van Arnhem, Tilburg, Friesland, Waterland, Apeldoorn en Nunspeet

Hoe werkt het?
Het werkt eenvoudig. Funda registreert waar bezoekers van de site naar zoeken, of in het recente verleden naar gezocht hebben. Op basis van deze informatie zijn de woonwensen goed inzichtelijk.
Vaak hebben deze potentiële kopers zelf ook een woning in de verkoop. De makelaar kan in dat geval de mogelijkheid bieden tot het ruilen van de woning. Een eventueel prijsverschil kan worden bijgelegd. In de praktijk worden de woningen bij een 'ruil' wel gewoon gekocht en verkocht. Omdat de overdracht echter op hetzelfde moment plaatsvindt en het een directe afspraak tussen twee woningbezitters is, kun je spreken van ruilen.

Woningtreintje
Makelaars wijzen al langer op het fenomeen woningruil. Ook Wegwijs opperde al eerder dat de woningmarkt zo een boost krijgt. Daarbij heb je een ruil tussen twee eigenaren van een woning. Maar een samenwerking tussen drie of zelfs meer woningbezitters is natuurlijk ook mogelijk. In dat geval spreken we van een 'woningtreintje'.

De starter vormt een belangrijke schakel in dit geheel. Die koopt bijvoorbeeld een woning van een gezin waarvoor de starterswoning net te klein is geworden. Dat gezin is vervolgens in staat om te verhuizen naar een grotere woning. De eigenaren van die grotere woning kunnen ook verkassen en zo komt de trein op gang. Een werkwijze die in theorie makkelijk klinkt, maar in de praktijk lastiger wordt naarmate er meer partijen bij betrokken zijn. De woonwensen moeten namelijk naadloos aansluiten om alle schakels intact te houden.

Gaat het de woningmarkt vlottrekken?
Op dit moment doen er 450 woningeigenaren mee aan het initiatief. De moeizaam lopende woningmarkt zal hierdoor niet plotsklaps uit de problemen zijn. Wel is het zo dat Funda, met de aangesloten NVM-makelaars, zo´n 80 procent van de markt in handen heeft. Voor het tot stand komen van een geslaagde ruil is het essentieel dat het aanbod aan woningen groot genoeg is. Aan deze voorwaarde wordt  ruimschoots voldaan en als het Funda niet lukt, dan lukt het  niemand.

Los van acties van makelaarsverenigingen heeft de woningmarkt baat bij een stabiele politieke koers. Hier is nog steeds weinig sprake van. Het CDA is in opstand gekomen tegen de plannen die de coalitie heeft voor het vlottrekken van de woningmarkt. Een eenduidige boodschap vanuit den Haag zou de woningmarkt meer goed doen dan menig woningruil.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie