Nieuws

Hoogste spaarrente bij chinese bank

Veel aanbieders verlagen de rente

dinsdag 26 februari 2013
Hoogste spaarrente bij chinese bank

De hoogste spaarrente die je kunt ontvangen zit nog steeds in een neerwaartse spiraal. SNS Bank, Centraal Beheer, MoneYou en WestlandUtrecht zijn slechts voorbeelden van banken die in februari de spaarrente verlaagden. Tegenover deze dalende rente staat een relatief hoge inflatie. Producten en diensten werden in januari drie procent duurder. Als spaarder ga je er dan ook op achteruit. Dit nog los van de belastingdienst, die jaarlijks 1,2 procent afsnoept van vermogen boven de € 21.139. Het voorgaande onderstreept dat het juist nu het van belang is je niet te laten afschepen met een rente die ver onder het marktgemiddelde ligt.

De spaarder is met 2,25 procent spaarrente het best af bij ICBC. Wie deze bank niet kent en denkt dat het een onbeduidende partij is, oordeelt te vroeg. De afkorting staat voor Industrial and Commercial Bank of China. Het Chinese ICBC is de op één na grootste bank ter wereld en heeft sinds januari 2011 een vestiging in Nederland. De Chinese overheid is de eigenaar van de bank.

Op minieme afstand van ICBC volgt LeasePlan Bank met 2,24 procent. Derde op de lijst is het van oorsprong Belgische Argenta. In de onderstaande top-10 valt SNS als enige grote bank op met een relatief hoge rente. De vraag is hoe lang de bank nog hoog op de rentelijstjes blijft staan, nu SNS in handen van de overheid is.

Top-10 spaarrente

Naam bank Spaarrente
ICBC 2,25 %
LeasePlan Bank 2,24 %
Argenta 2,20 %
SNS Bank  2,20 %
WestlandUtrecht Bank    2,15 %
Reaal 2,10 %
BLG Wonen 2,10 %
MoneYou 2,10 %
GarantiBank 2,10 %
Anadolubank 2,10 %


Afwijkende garantieregeling
Van de bovenstaande banken zijn het Chinese ICBC en Belgische Argenta niet aangesloten bij het Nederlandse depositogarantiestelsel. Mocht een van deze ondernemingen in de problemen komen, dan geldt dus niet de garantie van de Nederlandse overheid. Naar China gaan is overigens niet nodig, het Europese hoofdkantoor van ICBC zetelt in Luxemburg. Spaarders kunnen er, net als in Nederland, zeker van zijn dat € 100.000 per spaarder per bank wordt gegarandeerd. Ondanks deze zekerheid en de kleine kans dat de grootste bank van China in de problemen komt, is het de vraag of een klein renteverschil het overstappen waard is.

Spaarrente onder druk
De spaarrente blijft onder druk staan. Banken kunnen nog steeds tegen lage kosten geld lenen, zowel van elkaar als van bijvoorbeeld een toezichthouder als de Europese Centrale Bank. Ook in de komende weken is er dan ook weinig kans op een stijging van de spaarrente. Want waarom zou je als bank de rente verhogen als het niet nodig is en je voldoende geld in kas hebt?

Sparen maakt niet rijk op dit moment. Ook de aanvoerders van de rentelijstjes verlagen de rente. Desalniettemin bieden ze nog altijd meer dan grote banken als Rabobank en ING, waar de spaarder het sowieso moet stellen met een rente onder de twee procent per jaar. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie