Nieuws

Een blok-hypotheek als startershypotheek: niet doen!

Kabinet creëert ingewikkeldste hypotheek ooit

woensdag 27 februari 2013
Een blok-hypotheek als startershypotheek: niet doen!

Een schuld met een schuld afbetalen. Wie een beetje verstand heeft van geldzaken, weet dat je dat niet moet doen. Maar juist dat is wat het kabinet nu heeft verzonnen. Tenminste, zo ongeveer, want het is moeilijk te begrijpen hoe de nieuwe hypotheekvorm precies werkt. In een notendop: wil je in de komende 30 jaar in totaal € 45.000 ontvangen om je lasten per maand mee te verlichten, dan kost je dat minimaal € 100.000.

Laten we eerst starten met de aanleiding, welke overigens direct een vreemd contrast laat zien. Volgens het kabinet was een jaar geleden nog het verstandig als we in Nederland meer zouden aflossen. Ook wilde het kabinet de renteaftrek terugdringen. Het gevolg was dat de hypotheek op een annuïtaire manier afgelost moest worden. Zo bleven er nog maar twee hypotheekvormen over: de lineaire en annuïtaire hypotheek.

Politiek gedraai: wel of niet volledig aflossen?
Volledig (verplicht) aflossen zorgt voor hogere maandlasten dan die we vroeger betaalden bij bijvoorbeeld de spaarhypotheek. Die werd zelden volledig afgelost. Door deze extra lasten per maand wachten starters langer met kopen. Ze moeten eerst flink sparen of blijven liever nog even huren. Daarom wilde het kabinet een gebaar maken en meer starters enthousiast krijgen om een woning te kopen.

Daar is alleen geen geld voor beschikbaar. In plaats van een lening met weinig rente of een extra starterssubsidie te geven, kozen ze ervoor de leenmogelijkheden van starters te verruimen. En dat is ronduit vreemd. Starters meer laten aflossen omdat dat veiliger is en vervolgens deze starter een lening laten afsluiten om de aflossing te kunnen betalen. Buiten de politiek is er niemand die het snapt. Banken en hypotheekadviseurs, die de afgelopen jaren de wind van voren kregen omdat ze volgens de politiek en consumentenorganisaties "veel te ruimte hypotheken hadden verstrekt", krabben zich nu achter de oren.

Wat kost de Blok-hypotheek?
Hieronder berekent Wegwijs wat de Blok-hypotheek kost. De constructie waarbij je de rente over het geld dat je extra leent (de Blok-hypotheek dus) direct weer af moeten lossen van het geld dat je krijgt uit die hypotheek, doet velen duizelen. In het onderstaande schema staan de maandlasten op een rij bij een hypotheek van € 200.000. Wie koopt met een Blokhypotheek bespaart gemiddeld € 124 per maand maar houdt op het eind van de looptijd (30 jaar) een schuld van € 100.000 over.

Tabel Netto Maandlast Annuiteitenhypotheek En Blok-hypotheek

De blok-hypotheek geeft je dus een voordeeltje op de korte termijn, maar een schuld op de lange termijn. Bij deze constructie hoort eigenlijk de volgende waarschuwing: "Pas op: geld lenen kost geld", een bedenksel van dezelfde overheid. Het hypotheekvoordeel is bijzonder klein, de verdiensten voor de bank groot.

Deze constructie is een veruit onverstandig besluit als uitkomst voor de impasse op de woningmarkt. We kunnen hooguit spreken van een magere oplossing voor wie niet de extra € 124 per maand kan ophoesten. Wat ons betreft een 'Blok-aan-het-been-hypotheek'.

Voor starters zijn er verschillende betere alternatieven, waardoor de lasten van een starterswoning wél betaalbaar blijven. Meer informatie hierover kan worden aangevraagd via de informatiekaart hieronder. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie