Nieuws

De belangrijkste tips voor een veilige sneeuwvakantie

Winterbanden wel of niet verplicht?

dinsdag 5 februari 2013
De belangrijkste tips voor een veilige sneeuwvakantie

Komend weekend is het zo ver: de grote trektocht naar de Alpenlanden gaat weer van start. De ANWB voorspelt topdrukte onderweg naar de sneeuw en ook de Balkan en Scandinavië verwelkomen weer vliegtuigen vol Nederlanders. Heerlijk, zo'n week in de sneeuw. Maar vaak dient zich ook veel blessures en ander ongemak aan. Hoe ga je goed voorbereid de sneeuw tegemoet?

Een vakantie naar de sneeuw vereist wat meer voorbereiding dan de gemiddelde strandvakantie. Tijdens een weekje wintersport kom je als nuchtere Hollander van alles tegen waar je thuis zelden mee te maken krijgt. Ook al hebben we in de afgelopen tijd genoeg te maken gehad met gladheid.

Winterbanden zijn een must
Vertrek je met eigen vervoer naar de sneeuw? Let dan op dat je auto (of de huurauto) in orde is. Een rit naar de sneeuw vereist winterbanden, je hebt dan een betere grip en een kortere remweg. Winterbanden zijn veelal verplicht (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië, Scandinavië) of verplicht afhankelijk van bewegwijzering (Frankrijk, Tsjechië, Italië). In sommige landen worden ook eisen gesteld aan de profieldiepte van je banden (Oostenrijk 3mm, Slovenië 3mm, Tsjechië 4mm).

Daarnaast ben je in de meeste sneeuwgebieden verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben, als aanvulling op de winterbanden. Die kettingen gebruik je alleen voor de ijzige of besneeuwde binnendoorweggetjes of in de bergen. Het rijdt uiterst oncomfortabel en de montage is geen fijn werk, maar je bent wél verzekerd van veel meer grip dan met enkel een winterband. Zo maak je ook op ijzige wegen of hellingen nog enige kans op macht over het stuur. Zijn sneeuwkettingen verplicht, dan wordt dat met borden langs de weg aangegeven.

Zorg voor goed materiaal
Een inkoppertje, maar helaas voor veel wintersporters nog geen standaard: zorg voor goede bescherming. Met één goede helm loop je 30 tot 55% minder kans op hoofd- en hersenletsel.  En laat dat nou net een van de meest voorkomende blessures zijn. Ook pols- en rugbeschermers zijn geen overbodige luxe.

De kosten vallen overigens mee: een helm kost € 10 tot € 200. Let je op het Europees keurmerk (EN1077, en ook EN1080 voor kinderen), dan is de helm veilig. Een duurdere helm is niet persé veiliger, vaak wel comfortabeler. En huren kan natuurlijk ook. Het dragen van een helm is voor volwassenen overigens geen verplichting. In Oostenrijk zijn kinderen tot 15 jaar wettelijk verplicht op de piste een helm te dragen, evenals kinderen tot 14 jaar in Italië. Geef je hier geen gehoor aan, dan kan dat gevolgen hebben voor aansprakelijkheid bij een botsing.

Ga voor een reisverzekering met wintersportdekking
We schreven er eerder al over: zo'n 14% van de wintersporters heeft wel een reisverzekering, maar geen wintersportdekking. Zonde, want voor een paar euro extra loop je betrekkelijk minder risico. Op jaarbasis kost wintersportdekking als aanvulling op de doorlopende reisverzekering je ongeveer vijftien euro extra.

Wat krijg je daar voor terug? Denk bijvoorbeeld aan vergoeding van lokale medische kosten en beschadiging, verlies of diefstal van je wintersportuitrusting. De precieze voorwaarden verschillen per aanbieder, maar een goede reis- en annuleringsverzekering met wintersportdekking dekt ook kosten voor eventueel vervoer terug naar huis en vergoedt niet-genoten vakantiedagen door blessures.

Wintersport is bij uitstek een dure reis, maar besparen op veiligheid is geen verstandige keuze. Wil je geen onnodig risico nemen, kijk dan voor vertrek nog even naar de reisverzekering. Wil je meer weten, vul dan onderstaande informatiekaart in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie