Nieuws

De 5 belangrijkste wijzigingen in het woningmarktakkoord

Hypotheek aflossen voor 50 procent verplicht

woensdag 13 februari 2013
De 5 belangrijkste wijzigingen in het woningmarktakkoord

Er is een nieuw woningmarktakkoord. Het CDA heeft door haar houding de coalitie gedwongen in zee te gaan met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Genoeg voor een meerderheid in de Eerste Kamer. De eerder gemaakte plannen worden bijgesteld. Een nieuwe concessie van het Kabinet Rutte nadat eerder de inkomensafhankelijke zorgpremie van tafel verdween. Hieronder de vijf belangrijkste wijzigingen in het woningmarktakkoord en de praktische gevolgen.

1. Verplicht aflossingsdeel hypotheek naar 50 procent
De termijn voor het aflossen van een hypotheek gaat van 30 naar 35 jaar. Dit is positief. Je betaalt hierdoor minder per maand aan aflossing. Het af te lossen bedrag wordt immers over meerdere jaren uitgesmeerd. De totale rentekosten gaan echter wel omhoog, omdat er gedurende een langere periode rente wordt betaald.

Verder hoeven kopers van een woning maar 50 procent af te lossen in plaats van 100 procent. Echter, dit deel van het akkoord is weinig revolutionair. Ook in de huidige situatie is het namelijk mogelijk om 50 procent van de hypotheeklening niet af te lossen. Alleen kan over de rente over dat deel geen hypotheekrenteaftrek worden verkregen.

Voorbeeld
Stel je hebt een hypotheek nodig van 250.000 euro. Sluit je een volledig annuïtaire hypotheek met een rente van 5%, dan mag je al je hypotheekrente verrekenen. Aan het begin van je looptijd, zonder dus afgelost te hebben, krijg je van de totale rente à € 12.500 ongeveer €  5.250 terug. Sluit je voor de helft een annuïtaire hypotheek en voor de andere helft een aflossingsvrije hypotheek, dan krijg je je geen € 5.250 terug van de fiscus maar slechts de helft:  € 2.625. Het fiscaal voordeel dat je misloopt is daarmee groter dan het 'voordeel'  van het niet volledig hoeven af te lossen. Ofwel: we worden blij gemaakt met een dooie mus. Er is niks goeds aan dit voorstel.

2. Woning verbouwen wordt voordeliger
Wie zijn woning wil laten verbouwen, betaalt minder. Bouwbedrijven krijgen een duw in de rug met een verlaging van de BTW op arbeid naar zes procent (is nu 21 procent). Op een verbouwing van 10.000 euro aan manuren ben je hierdoor toch 1.500 voordeliger uit. Dit lijkt een stimulans is voor veel mensen met een eigen woning. De aandelenkoers van het grootste bouwbedrijf van Nederland, BAM, steeg meer dan acht procent op het nieuws.

3. Huren stijgen minder
De huurverhoging die woningcorporaties op 1 juli mogen doorvoeren wordt beperkt en is afhankelijk van het inkomen. Bij inkomens vanaf € 43.000 bedraagt de maximale verhoging 4 procent, bovenop de inflatie. De huur bij inkomens tussen de 33.614 en 43.000 euro stijgt met maximaal 2 procent. Wie minder verdient dan 33.614, hoeft slechts rekening te houden met een stijging van 1,5 procent. Stel dat je inkomen terugvalt, dan wordt een eventuele eerdere huurverhoging weer teruggedraaid.

4. Meer budget voor startersleningen
Starters worden gezien als de sleutel voor het stimuleren van de woningmarkt. Wanneer starters weer kopen, resulteert dit in een aaneenschakeling van verkopen. Voor het stimuleren van startersleningen was in de oorspronkelijke plannen 20 miljoen euro gereserveerd. Bij het huidige akkoord is dit verhoogd naar 50 miljoen euro. Goed voor meer dan 10.000 startersleningen.

5. 600 miljoen voor energiezuinige woningen
Voor het stimuleren van energiezuinige woningen stelt de overheid 150 miljoen euro ter beschikking. Dit heeft betrekking op zowel huur als koopwoningen. Daarnaast dragen ook bouwbedrijven en andere commerciële ondernemingen hieraan bij zodat er in totaal 600 miljoen ter beschikking komt. Het is te hopen dat de overheid dit effectiever inzet dan bij het ooit verplichte energielabel. Dit label stierf een stille dood en heeft weinig bijgedragen aan een energiezuinig woningmarkt.

Eindelijk lijkt de duidelijkheid waar de woningmarkt  zo naar smacht een feit. Ondanks de verbeteringen op het gebied van startersleningen en het beperken van de huurverhoging is het twijfelachtig of dit inderdaad dé stimulans is voor potentiële woningkopers. Wie op het punt staat een woning te kopen en meer wil weten over bijvoorbeeld de hypotheekmogelijkheden in de nieuwe situatie, kan dit aangeven via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie